Ex-președintele țării Igor Dodon poartă panglica Sfântului Gheorghe la marșul "Regimentul nemuritor", care a început în Piața Marii Adunări Naționale și se îndreptă spre Complexul memorial Eternitate.

Alături de fostul șef al statului este soția acestuia, dar și mezinul, îmbrăcat în uniformă de tip sovietic din perioada celui de-al doilea război mondial. În fruntea coloanei sunt și liderii PSRM, care la fel poartă în piept panglica Sfântului Gheorghe.

Atât Dodon, cât și alți participanți la manifestație care poartă panglica Sfântul Gheorghe sunt pasibili de a fi amendați.

În contextul intrării în vigoare a modificărilor recent făcute la unele acte normative (LP54/2003), Poliția Republicii Moldova amintește:

Etalarea (expunerea la vedere publică), confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a  atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității.

Amenda contravențională constituie:

- Persoană fizică: 4500 - 9000  MDL sau 30 / 60 de ore în folosul comunității;

- Persoana cu funcție de răspundere: 9000 - 18000 MDL;

- Persoană juridică: 18000 - 30000 MDL.

Este PERMIS:

Reprezentarea acestor simboluri în manuale/cărți;

Reprezentarea acestora  pe  un suport cu caracter științific/educațional (reportaj jurnalistic);

Expunerea acestora în cadrul unor expoziții cu caracter științific/educațional;

Confecționarea, deținerea, utilizarea acestora în cadrul reprezentațiilor de teatru/film ;

Utilizarea  în cadrul activităților de reconstituire istorică în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice;

Expunerea benzilor și panglicilor care sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE