În condiții economice și climatice dificile, industria zahărului din Republica Moldova se confruntă cu probleme fără precedent. Cu toate acestea, fermierii și producătorii locali continuă să depună eforturi pentru a menține stabilitatea unui sector strategic al economiei naționale care este de mare importanță pentru securitatea alimentară și dezvoltarea rurală a țării.

Sector important al economiei moldovenești

Industria producției de zahăr joacă un rol cheie în economia țării. În ultimii 25 de ani, operatorii complexului de zahăr din sfeclă din Republica Moldova au investit peste 130 de milioane de euro în modernizarea acestuia. Aceste resurse au fost folosite pentru a reconstrui fabricile de zahăr, pentru a introduce tehnologii eficiente din punct de vedere energetic și pentru a sprijini fermierii de sfeclă. Datorită acestui fapt, acest sector al economiei naționale este în prezent capabil să producă un număr mare de produse de înaltă calitate și competitive. Oferind consumatorilor moldoveni zahăr de înaltă calitate produs local, industria zahărului ajută la reducerea dependenței de importurile pieței alimentare interne, își menține stabilitatea pe termen lung și echilibrează balanța de plăți a Republicii Moldova.

Complexul de zahăr din sfeclă are și un mare impact socio-economic asupra situației din țară. Această industrie oferă anual mii de locuri de muncă locuitorilor orașelor mici și zonelor rurale. În fine, operatorii complexului de zahăr din sfeclă plătesc anual peste 100 de milioane de lei taxe la bugetul de stat.

Provocările sezonului agricol 2024

„Deși anul agricol a început promițător, condițiile meteorologice extreme, și anume lipsa umidității și temperaturile ridicate vara și începutul toamnei, au afectat serios recolta de sfeclă de zahăr”, spune Alexey Kiriyak, președintele Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr. - Conform estimărilor preliminare, pierderile s-au ridicat la circa 45% din producția totală. În ciuda acestor dificultăți, continuăm să investim în pregătirea terenului pentru viitorul sezon de vegetație. Acest lucru demonstrează un angajament puternic față de dezvoltarea continuă și pe termen lung a acestei industrii.”

În condiții dificile, producția de zahăr proiectată în 2024 va fi de 33 mii tone, ceea ce este mai mic decât nivelul mediu anual din anii precedenți (65 mii tone). Cu toate acestea, datorită rezervelor de zahăr produse de fabricile interne anul trecut și importurilor în cadrul actualelor cote tarifare preferențiale, consumatorii de zahăr nu au de ce să-și facă griji.

Potrivit estimărilor Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova UPZM, în prezent, în depozitele producătorilor și comercianților de zahăr sunt disponibile cel puțin 67 de mii de tone de zahăr, ceea ce acoperă integral nevoile pieței interne a Republicii Moldova pentru 2025.

În plus, de la începutul anului 2025, vor deveni disponibile contingente tarifare preferențiale pentru importul de zahăr în Republica Moldova în valoare de 16,7 mii tone - din UE, Marea Britanie, EFTA, precum și în temeiul acordului OMC. În cele din urmă, zahărul poate fi importat gratuit și în cantități nelimitate din țările CEFTA, inclusiv din Serbia.

Presiunea din partea lobbyștilor este un pericol pentru economie

Recent, cererile unor importatori de a majora cotele de import de zahăr au provocat îngrijorare în rândul producătorilor locali. Aceștia avertizează că orice intervenție care perturbă echilibrul pieței amenință viabilitatea economică a industriei locale de zahăr. Astfel de măsuri demotivează producătorii autohtoni de zahăr și investitorii acestora - International Sudzucker AG Group și Polski Cukier Group.

După cum presupun producătorii de zahăr, inițiatorii inițiali ai presiunii asupra autorităților din Republica Moldova nu sunt consumatorii industriali interni de zahăr, ci importatorii intermediari. În acest sens, este necesar să se țină seama de faptul că în anul 2024 ponderea principală în volumul total al importurilor de zahăr pe piața moldovenească a venit de la comercianții importatori. În același timp, un singur consumator intern de zahăr a importat zahăr în țară pentru nevoile proprii de producție și în cantități mici.

„Creșterea importurilor nu numai că va îndepărta o parte din piață de la producătorii de zahăr, dar va duce inevitabil la o reducere a plantărilor de sfeclă de zahăr pentru recolta din 2025”, spune administratorul Moldovei Zahăr, Valdemar Sokachevsky. – Fără producție locală viabilă de materii prime, vom fi nevoiți să anunțăm o reducere a investițiilor. În viitorul apropiat, acest lucru va avea un impact negativ grav asupra economiei Republicii Moldova: pierderea a mii de locuri de muncă, creșterea migrației, reducerea contribuțiilor fiscale la bugetul național.”

Argument fals: zahărul importat este mai ieftin

Datele lansate în aer de unii operatori de pe piața alimentară le oferă oamenilor obișnuiți ideea greșită că zahărul din sfeclă produs în Republica Moldova este semnificativ mai scump decât zahărul importat. De altfel, la începutul lunii noiembrie, prețul mediu al zahărului de import pe piața moldovenească, luând în considerare toate costurile de transport, logistică și alte costuri asociate, era de 14,7-15,4 lei/kg.

Zahărul importat angro este oferit procesatorilor și distribuitorilor industriali locali la 16,5-17,5 lei/kg, adică. cu o marjă de 1,8-2,1 lei/kg (circa 13%). Zahărul produs în Moldova este vândut la un preț similar.

Fostul ministru al Agriculturii și actual director de dezvoltare al Sudzucker Moldova, Nicolae Ciubuc, subliniază că prețul zahărului în UE este influențat de subvenții generoase. „De exemplu, în România, fermierii primesc aproximativ 1.000 de euro pe hectar de plantații de sfeclă sub formă de subvenții, ceea ce reduce semnificativ costul producției de zahăr. Fermierii moldoveni nu primesc astfel de sprijin financiar de la stat. În acest context, liberalizarea importurilor, de fapt, duce la concurență neloială”, spune Nicolae Ciubuc.

„Internă” contează

Industria zahărului are un impact direct asupra altor sectoare ale economiei, precum industria cofetăriei și a panificației.

„Pentru produsele noastre avem nevoie, printre altele, de zahăr din sfeclă autohtonă”, spune Ekaterina Chekina, directorul SA Bucuria. „Industria locală a zahărului nu numai că ne furnizează materii prime într-un mod ritmic și la timp, dar creează și baza pentru obținerea certificatelor de origine necesare pentru produsele noastre pentru export.”

„Avem nevoie de zahăr moldovenesc”, spune Sergiu Guzun, fondator și director al SRL Panilino. – În primul rând, calitatea produselor este garantată. În al doilea rând, nu suntem dependenți de fluctuațiile de pe piața internațională a zahărului. Introducerea unor tarife de protecție pentru produsele importate cu conținut ridicat de zahăr ar putea ajuta, de asemenea, la menținerea echilibrului pieței și la protejarea producției locale de produse care conțin zahăr.”

Autoritățile caută soluții

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA recunosc faptul că industria zahărului din sfeclă este importantă pentru economia națională, dar se confruntă cu provocări fără precedent.

„Sprijinirea producției interne este una dintre prioritățile noastre. Producția de zahăr din sfeclă a fost și rămâne unul dintre puținele complexe funcționale pentru crearea de valoare adăugată ridicată de-a lungul întregului lanț: „de la câmp la masă”. Măsurile pe care le propunem pentru a subvenționa cultivarea sfeclei de zahăr trebuie să fie sustenabile pe termen lung și să asigure viabilitatea întregului sector”, a declarat secretarul de stat MAIA, Vasile Sârban.

Confruntați cu provocări pe mai multe niveluri, fermierii locali de sfeclă și producătorii de zahăr cer sprijin autorităților moldovenești. Mizele sunt mari: menținerea locurilor de muncă și a contribuțiilor la bugetul de stat, asigurarea securității alimentare și menținerea încrederii investitorilor străini în Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE