Dialogul privind liberalizarea regimului de vize va demara la 15 iunie la Luxemburg, a nuanţat premierul Vlad Filat în cadrul şedinţei de Guvern din 3 martie. Anunţul a fost făcut după ce la Chişinău s-a aflat în perioada 1-3 martie Misiunea Comisiei Europene pentru discuţii exploratorii pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize.
R. Moldova şi-a făcut tema de acasă la acest capitol a precizat Joannes De Ceuster, Şef al Unităţii Aspecte Internaţionale ale Migraţiei şi Politici în domeniul Vizelor, Direcţia Generală Justiţie, Libertate şi Securitate.
„Ataşamentul Guvernului de la Chişinău faţă de procesul pentru obţinerea regimului liberalizat de vize este foarte clar şi noi vom depune toate eforturile ca la 15 iunie, 2010 să demareze dialogul privind negocierile pe marginea acestui regim”, a spus oficialul.
Vlad Filat a precizat că Republica Moldova are nevoie de o foaie de parcurs şi mizează pe asistenţa experţilor europeni în implementarea corectă a paşilor privind liberalizarea regimului de vize.
„Noi dorim un viitor european pentru Republica Moldova. De 20 de ani, cetăţenii moldoveni parcă stau într-o gară şi privesc cum pleacă trenurile în diferite direcţii. Credem că este timpul ca cetăţenii noştri să urce în trenul care duce spre Europa”, a menţionat Premierul.
Totodată, Filat a precizat că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni va contribui la soluţionarea conflictului transnistrean.
„Pentru a soluţiona acest conflict este necesar ca Chişinăul să devină atractiv pentru malul stîng la Nistrului. Soluţionarea conflictului, care nu este doar al Republicii Moldova, va transforma ţara noastră în furnizor de stabilitate”, a mai spus Premierul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE