Asociația Forța Fermierilor va avea astăzi încă o discuție cu ministrul Bolea în încercarea de evita proteste anunțate pentru 22 noiembrie. Potrivit Asociației propunerile Ministerului sunt întârziate și insuficiente.

„În aceste circumstanțe, Asociația Forța Fermierilor continuă să pregătească pentru protest, care a fost anunțat pentru 22 noiembrie. Totodată, azi reprezentanții organizației vor avea la orele 11.30 încă o încercare de dialog cu ministru al agriculturii, la care vom prezenta proiectul Dispoziției CSE, unde am comasat revendicările noastre cu propunerile guvernamentale. Remarcăm că asociația este disponibilă pentru compromis și a renunțat la executarea imediată a unor cerințe”, se menșionează în comunicatul Asociației. Totodată fermieri insistă pe câteva priorități

-Aplicarea imediată pentru 3 luni a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura  terenurilor agricole  cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.

- Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și , după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.

-  în anul 2024, 50 procente din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai tărziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai tărziu de 20 decembrie 2023.

Asociația Forța Fermierilor consideră că toate cerințele pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare.

Reamintim că ministerul Agriculturii le propune fermierilor crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023, și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE