Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a raportat că au fost înregistrate 4 nașteri la domiciliu, din cauza imposibilității deplasării femeilor la instituțiile medicale. Demnitarul a mai precizat că în toate cazurile medicii au acordat ajutorul necesar la domiciliu. „În perioada vizată, mai multe instituții medicale, în special din nordul țării au întîmpinat greutăți în funcționare din cauza intemperiilor, totodată, au fost înregistrate peste 30 de cazuri de hipotermie”, a menționat Andrei Usatîi.
Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a spus că în ultimele 3 zile, poliția a salvat de hipotermie circa 99 de persoane, inclusiv prin plasarea lor în centre specializate. „Totodată, au fost înregistrate 4 cazuri de deces din cauza hipotermiei. În aceeași perioadă, sectoriștii din teritoriu au vizitat la domiciliu peste 800 de persoane, acordându-le ajutorul necesar”, a raportat Dorin Recean.
El a mai adăugat că efectivul ministerului și subdiviziunile subordonate au fost mobilizate, fiind antrenate unitățile de transport al serviciului de patrulare pe drumuri în regim non-stop.  „Astfel, s-au întreprins măsuri, în rezultatul cărora au fost deblocate 590 unități de transport și acordat ajutor peste 800 de persoane. Alte 200 de persoane blocate pe trasee, dar care nu au dorit să părăsească automobilele, preferînd să aştepte deblocarea pe traseu, au fost asigurate cu hrana și băutura caldă”, a specificat ministrul.
În acest context, prim-ministrul a adresat un mesaj populației să manifeste solidaritate și afecțiune în raport cu cei care au nevoie de ajutor, bătrâni, copii bolnavi. Premierul a atenționat autoritățile publice locale asupra necesității organizării imediate a asistenței pentru persoanele nevoiașe, mai cu seamă că aceste cazuri sînt bine cunoscute la nivel de localitate. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE