În timp ce premierul Dorin Recean dă vina pe un grup criminal organizat pentru eșecurile licitațiilor de la Aeroport, opoziția exraparlamentară spune că statul își gestionează prost proprietățile, iar totul plutește într-o largă obscuritate

"Este un proces sabotat. Tocmai de asta este absolut important să avem un proces cât mai transparent și credibil ca să nu poată fi pus la îndoială. Sarcina Guvernului este să dea încredere investitorilor mari, celor care au participat deja, și cei care pot să participe o dată ce noi vom modifica legislația și corespunzător să încurajăm această participare. Am încrederea că vom reuși acest lucru", a subliniat premierul Recean.

Întrebat ce va fi dacă Curtea Constituțională va veni cu o nouă anulare privind modificările operate în legislație cu privire la chiria spațiilor din Aeroport, Recean a declarat că Guvernul se va asigura ca toate procedurile să fie respectate.

„Ne vom asigura, de această dată, că toate procedurile sunt respectate, cu atât mai mult că modificarea se referă la faptul că Aeroportul urmează să nu poată să fie privatizat", a spus premierul.

Totodată, Dorin Recean a dat vina pe un grup criminal organizat referitor la eșecurile licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Gruparea criminală care anterior nu și-a respectat obligațiile investiționale și care continuă să exploateze acele spații comerciale a investit foarte mulți bani ca să încurce aceastui proces și ca să proiecteze o imagini proastă asupra acestui proces. Guvernul trebuie să urmărească, să avem un proces transparent, ca să nu poată fi pus la îndoială de nimeni. Declanșatorul va fi modificarea legislativă pe care e necesar să o ducem până la capăt și să respectăm toate procedurile și asta va declanșa posibilitatea ca să scăpăm de acești infractori de acolo", a subliniat Dorin Recean.

Pe de altă parte, liderul partidului CUB, Igor Munteanu spune că „statul își gestionează extrem de prost proprietățile și că totul plutește într-o largă obscuritate”, a spus politicianul, care a mai adăugat că trebuie „schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”.

„Sunt foarte nemulțumit de serviciile oferite în aeroport. Am stat o oră și jumătate la controlul de pașapoarte săptămâna trecută. Laudele actualului ministru (cu privire la creșterea numărului de pasageri n.r.) sunt laudele muștii la arat. Infrastructura este indisponibilă, adică nu există suficiente terminale. Felul în care a plecat fostul director al aeroportului a rămas în continuare învăluită în mister. Nu a existat o investigație privind motivele plecării managerilor de bună calitate din acest sistem. Domnul Vozian a spus că nu mai tolerează să fie sunat și să i se spună ce să facă din partea unor oficiali statului. Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a APP-ului și a oamenilor care încearcă să își asume aceste laude. (…) Ar fi fost o idee să căutăm un alt manager, să înțelegem de ce investitorii nu se bat pentru aeroportul Chișinău sau, poate se bat  dar învăluiți în obscuritate, cum a fost cazul cu Lagardere care până la urmă își rezolvă, am impresia, interesul de a ocupa spațiile, în condițiile în care Procuratura deja a spus că va iniția niște investigații pe deciziile care s-au luat. Totul plutește într-o largă obscuritate”, a declarat Munteanu.

Amintim că, recent, Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a modificărilor operate în legislație care presupun extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău de la 3 până la 5 ani.

Pentru spaţiile comerciale din incinta Aeroportului Internaţional Chişinău, Agenţia Proprietăţi Publice a anunţat cea de-a treia licitaţie, după ce celelalte două au eşuat întrucât a participat doar compania franceză Lagardere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE