„Am primit teste din Germania: testul pentru determinarea coronavirus şi testul pentru confirmare. Deja avem răspunsul din partea laboratorului ANSP, ele sunt eficiente şi în câteva ore putem să stabilim cu exactitate, dacă avem coronavirus sau nu”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Responsabilii dau asigurări că toate instituţiile medicale din ţară sunt aprovizionate cu medicamente, echipamente necesare şi consumabile pentru tratamentul pacienţilor, care ar putea fi depistaţi cu noul virus. Spitalul Toma Ciorbă a fost dotat cu boxe speciale.

 „Suntem pregătiţi pentru internarea şi supravegherea pacienţilor până la cinci cazuri. În caz de apariţie a unui flux mai mare de pacienţi este pregătită secţia”, a spus Sergiu Vasiliţa, director interimar, spitalul „Toma Ciorbă”.

Şeful statului, Igor Dodon  a inspectat personal spitalul dar a mers şi la Aeroportul Internaţional Chişinău. În acelaşi timp, preşedintele a declarat că proprietarii farmaciilor care au majorat semnificativ preţul măştilor de protecţie  vor fi sancţionaţi. 

„Celor care încearcă să facă business pe nevoile oamenilor, eu vreau sa-i preîntâmpin că o să ne ocupăm serios de acest lucru. O să procedăm foarte dur împotriva celor care încearcă să facă acest lucru”, a menţionat Igor Dodon.

Moldovenii spun că pentru a se proteja de coronavirus folosesc vitamine, fac sport Şi deocamdată nu se gândesc să călătorească.

„Mergem la bazin la înot, adică ne călim. Consumăm multe lichide şi evităm călătoriile”;

„Ne protejăm cu măşti, respectăm regimul”;

 „Sunt în ultimul trimestru de sarcina şi stăm mai mult acasă”, spun oamenii

Amintim că autorităţile au emis Cod Galben de alertă naţională privind coronavirusul. Responsabilii îndeamnă oamenii să nu intre în panică. Călătorii care ajung în ţară sunt verificaţi prin intermediul a două termo-scanere şi sunt informaţi despre metodele de precauţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE