Deputații din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice bat un semnal de alarmă în legătură aplicarea excesivă în Moldova a arestului preventiv. În primele 5 luni ale anului în curs a fost aplicată această măsură asupra 1274 de persoane, iar 491 din ele au fost eliberate.
Președintele Comisiei parlamentare de profil, deputatul Grigore Novac spune că aceste tendințe sunt îngijorătoare, iar unele instituții ale statului așa și nu au înțeles în ce constă reforma justiției.
„Cifra de 1274 de persoane este una alarmantă. Asta denotă că asupra acestor persoane a fost aplicat arestul preventiv în mod abuziv din partea acuzatorilor de stat. Procurorii sunt cei care solicită arestul preventiv, iar judecătorii acceptă sau nu. Partenerii europeni ne solicită, de mai mulți ani, decriminalizarea legislației penale, pentru a putea aplica alte măsuri nonprivative de libertate, arest la domiciliu sau control judiciar” a menționat Grigore Novac.
Deputatul a mai spus că în contextul acestor tendințe îngrijorătoare sunt încălcate drepturile omului, satul suportă cheltuieli enorme de la buget, se atestă o suprapopulare a izolatoarelor unde sunt condiții degradante și inumane pentru care Moldova a fost condamnată, de mai multe ori, la CEDO.
Recent, membrii Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice au desfășurat audieri publice asupra executării Legii cu privire la probațiune, pentru a îmbunătăți implementarea acesteia. La audieri au participat reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune, ai Ministerului Justiției, ai Administrației Naționale ai Penitenciarelor, ai organizațiilor internaționale și ai sectorului asociativ.