La solicitarea Asociaţiei Băncilor din Moldova, Ministerul Finanţelor a decis amânarea termenului impunerii impozitării veniturilor din dobânzile bancare ale persoanelor fizice şi juridice pentru 1 ianuarie 2015.
Asociaţia Băncilor din Moldova (ABM) a solicitat autorităţilor moldoveneşti să amâne introducerea de la 1 ianuarie 2010 a impozitării veniturilor din dobânzile bancare pentru persoanele fizice şi juridice. Membrii comunităţii bancare susţin că amânarea impozitării este necesară pentru a evita posibile turbulenţe de ordin economic manifestate prin retragerea depozitelor din bănci.
Amintim că anterior, printr-o decizie a Guvernului, termenul de impozitare a veniturilor obţinute din dobânzile bancare fusese amânat pe o perioadă de până la 1 ianuarie 2010.    
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, în cadrul întrevederii recente cu reprezentanţii Asociaţiei Băncilor din Moldova, au fost examinate dificultăţile tranziţiei instituţiilor financiare din Republica Moldova la Sistemul Internaţional de Raportare Financiară (SIRF). S-a menţionat că impedimentul principal al trecerii este aprobarea Planului de conturi al evidenţei contabile propriu în instituţiile financiare. Totodată, s-a discutat necesitatea modificării unor acte normative ale BNM, ale Legislaţiei fiscale aplicate de MF şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat,  pentru a înlătura neconcordanţa cu prevederile SIRF. Modificările vor prevedea amânarea termenilor de aplicare a normelor legale cu începere din 2012.
În acest context, s-a decis crearea unui grup de lucru comun pentru discutarea şi soluţionarea problemelor de ordin economic, financiar şi fiscal, care apar în activitatea sectorului financiar-bancar din Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE