cubreacov.wordpress.comCoaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă a pichetat sediul MAEIE, joi, 25 februarie, protestând împotriva a ceea ce activiştii acestei organizaţii califică drept înstrăinare a unei părţi a teritoriului naţional prin "cedarea traseului de la Palanca Ucrainei."
Radu Buşilă, unul din organizatorii acţiunii de protest se declară convins că intenţia autorităţilor de la Chişinău contravine legislaţiei naţionale: „Noi suntem împotriva cedării teritoriului naţional de la Palanca şi a semnării oricărui act care ar face o asemenea nedreptate atât a cetăţenilor RM, cât şi a locuitorilor satului Palanca. Subsolul deocamdată ne aparţine, însă există intenţia ca la 11 martie guvernul RM, oficialii să semneze acest act de transmitere a teritoriului, anume accentuez a teritoriului. E nevoie ca Curtea Constituţională să declare drept neconstituţional protocolul adiţional semnat în 1999 şi ratificat în 2001, care prevede transmiterea în proprietate a acestui traseu către partea ucraineană”.
Radu Buşilă spune că există din ce în ce mai multe semnale lansate din diverse cercuri decizionale de la Kiev despre apropiata cedare a teritoriului de la Palanca, dar şi despre o posibilă variantă de preluare a terenurilor de dincolo de şosea ce aparțin localnicilor.
Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Valeriu Turea a reiterat poziţia exprimată anterior de viceministrul de externe Andrei Popov şi anume că RM va oferi Ucrainei doar segmentul de drum de la Palanca nu şi teritoriul de dincolo de şosea sau subsolul de sub această porţiune de drum.
Valeriu Turea: „MAEIE reiterează existenţa angajamentelor internaţionale care decurg din tratatul de frontieră pentru transmiterea în proprietate Ucrainei a sectorului respectiv. Îndeplinirea acestor angajamente a demarat în 2002 prin transmiterea actului de predare-primire a segmentului respectiv. Acum urmează să fie finalizate procedurile tehnice, dar asta nu ţine deja de competenţa MAEIE.”
Valeriu Turea a declarat că MAEIE a ţinut cont de doleanţele formulate de locuitori ai satului Palanca ca să se poată deplasa nestingherit spre terenurile lor de după şosea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE