Rusia interzice importurile de vinuri din Republica Moldova, potrivit unui ordin parvenit serviciului vamal, relatează Reuters.

Producţia de vinuri reprezintă circa o cincime din economia R. Moldova, în acest sector activând peste un sfert din salariaţii din una dintre cele mai mici şi mai sărace ţări din Europa. Practic, interdicţia rusă asupra importurilor de vin îi înlătură pe producătorii moldoveni de pe cea mai mare piaţă de desfacere de care dispuneau, notează Reuters.

Serviciul federal vamal rus interzice prin prezenta importul următoarelor produse: vinuri, materiale legate de vinuri, coniacurile produse în R. Moldova”, se precizează într-un document trimis punctelor vamale, care a putut fi consultat de Reuters.

Ordinul invocă preocupări privind calitatea vinului moldovean, care au fost exprimate în mod repetat de serviciul rus pentru protecţia consumatorului, Rospotrebnadzor. Oficialii de la serviciul vamal sau Rospotrebnadzor nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia, precizează Reuters.

În acelaşi timp, o delegaţie a R. Moldova, însoţită de oameni de afaceri, se află la Moscova pentru a încerca să soluţioneze problema vinurilor pe piaţa rusă.

Menţionăm că preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a supărat Kremlinul în luna iunie, proclamând 28 iunie “Ziua Ocupaţiei Sovietice”. Ulterior, Curtea Constituţională a anulat decretul, precizând că Ghimpu nu avea autoritatea necesară pentru a-l emite.

Parlamentul rus a condamnat demersul lui Ghimpu ca pe o tentativă de a revizui istoria. La puţin timp după aceea, Rospotrebnadzor a anunţat că calitatea vinului importat din Moldova s-a deteriorat şi că ar trebui folosit mai degrabă la “vopsit gardurile” decât băut, notează Reuters.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE