Î"ntrebarea cea mai importantă cu care se ocupă Guvernul acum este cum să facem ca aceste 20 de miliarde și ceva de lei, puse pe spatele cetățenilor, să le excludem din buget ca să nu le plătim noi prin taxe pe salarii și impozite”, a spus șeful statului.

Potrivit lui, în următoarele săptămâni urmează să fie înaintată o inițiativă legislativă în acest sens.

„Urmează să fie discutată și cu partenerii noștri externi, în special cu Fondul Monetar Internațional. Am găsit o formulă cum să compensăm, la această etapă, o parte din cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse. Va fi aprobată o lege prin care datoria ceea de 20 și ceva de miliarde de lei se va reduce cu cel puțin 5-6 miliarde de lei anual”, a declarat Igor Dodon.

Astfel, dacă anual se achitau cca 600-700 mln lei din contul salariilor pentru întoarcerea miliardului, șeful statului spune că această sumă ar putea fi redusă de două ori.

„Acesta este primul pas, iar al doilea este să identificăm alte surse pentru a compena definitv această sumă”, a adăugat Dodon.

După ce în 2016, Guvernul Filip a decis să transforme în datorie de stat creditele de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci care au fost lichidate, până la momentul actual, potrivit Centrului de Politici și Reforme, cetățenii Republicii Moldova au achitat 9,5% din miliardul furat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE