Igor Dodon a contestat amenda de 9000 de lei care i-a fost aplicată pentru că a purtat panglica „Sfântul Gheorghe” de 9 mai. 

La 18 mai, atunci când a fost amendat, fostul președinte declara că legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată. Este o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată, a mai scris atunci Dodon.

Politicianul, împreună cu alți colegi de-ai săi de partid și deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au purtat la piept panglica sf. Gheorghe la marșul „Regimentul nemuritor”, interzisă prin lege. În aprilie, Parlamentul a votat modificarea Codului Contravențional fiind introduse amenzi pentru răspândirea și promovarea simbolurilor și atributelor care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără simbolurile rusești „Z”, „V”, precum și panglica Sfântul Gheorghe.

Încălcarea deciziei prevede amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității. Amenda maximă pentru persoanele juridice constituie 30 de mii de lei. Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu în dosarul denumit generic „punga neagră”, iar ieri a fost pus sub acuzare în dosarul „Energocom”. Ex-președintele se declară nevinovat, mai scrie sursa citată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE