Acestea sunt câteva din principalele concluzii ale studiului „Impactul viitorului Acord de liber schimb între R. Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R. Moldova”, efectuat de experţi IDIS „Viitorul”, prezentat vineri,  10 septembrie.
„Intrarea pe piaţa UE sună bine şi atractiv pentru fermierii noştri. Însă, pe această piaţă concurenţa este şi va fi extrem de dură sub raportul preţului şi calităţii ofertei, dar şi a politicilor de promovare a produselor”, a menţionat expertul economic IDIS, Viorel Chivriga.
Şi asta, explică Chivriga, pentru că dificultăţile cu care se confruntă ani de zile exportatorii moldoveni de produse agro-alimentare sunt cele care înăbuşă potenţialul de accede pe piaţa UE.
Economistul Ion Perju susţine că o altă barieră la dinamizarea exporturilor spre UE este sistemul sanitar şi fitosanitar, care tranzitează extrem de lent de la standartele sovietice bazate pe GOST-uri la cele internaţionale, moderne.  
În acelaşi timp, expertul asociat Eugen Fala susţine că acest Acord va avantaja considerabil economia ţării. „Pe termen meniu şi lung, se estimează creşterea afluxului investiţiilor străine directe şi modernizarea agriculturii şi a unităţilor din industria prelucrătoare”, a precizat Fala. Expertul este convins că după semnarea acestui Acord, importurile din UE vor creşte cu 11,1 -15,5 la sută.
În acest scop, studiul recomandă autorităţilor să insiste pe negocierea creşterii contingentelor tarifare la produse precum băuturile alcoolice, zahărul şi cerealele. Autorii mai insistă pe eliminarea barierelor netarifare din calea exporturilor agroalimentare moldoveneşti, în special a limitărilor voluntare la export.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE