Noul preşedinte de la Kiev, Viktor Ianukovici, a declarat marți, 9 martie, cu ocazia decernării premiilor Taraş Şevcenko în regiunea Cerkassi, că limba ucraineană va fi unica limbă de stat şi că va implementa, în viitorul apropiat, Carta Europeană a limbilor regionale sau a limbilor minorităţilor, care va reglementa şi statutul oficial al limbii române vorbite de cei circa 500.000 de etnici români din zona istorică a Bucovinei de Nord.
În campania electorală de dinaintea alegerilor prezidenţiale, Partidul Regiunilor condus de Viktor Ianukovici a semnat un acord cu liderii comunităţii româneşti din zona Cernăuţi, prin care vor fi garantate mai multe drepturi pentru minorităţile de pe teritoriul ucrainean, inclusiv minoritatea română.
Potrivit documentului, limba română va obţine statut de limbă regională oficială în zonele locuite în majoritate de etnici români, iar predarea în şcolile din regiune se va face în limba română.
Ca urmare a unui ordin semnat la începutul anului 2009 de fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, Ministerul Educaţiei de la Kiev hotărâse modificarea programelor şcolare, astfel încât din 2010 predarea cursurilor şcolare să se facă exclusiv în limba ucraineană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE