Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, aceştia îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor, fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani.
 
Atît liderul organizaţiei criminale Vladimir Moscalciuc, cît şi Chirica Lilian – conducătorul grupării criminale din Penitenciarul Pruncul îşi realizau faptele infracţionale prin susţinerea unor angajaţi ai închisorii, cu care erau în cîrdăşie de mai multă vreme.
 
În cadrul urmăririi penale procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din R. Moldova, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, îşi desfăşura activitatea infracţională atît în penitenciarele ţării cît şi în afara ei. De menţionat că, toţi inculpaţii îşi ispăşeau pedepsele pentru comiterea unor infracţiuni grave şi deosebit de grave.
 
În prezent, procurorii continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa unor angajaţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare a Ministerului Justiţiei, care au statut de învinuiţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE