Cabinetul de miniştri va examina într-o şedinţă specială care se va desfășura sâmbătă, 5 decembrie, proiectul de lege a bugetului de stat pe anul 2010 şi două proiecte de legi care conţin modificări şi completări la legislaţie, ce rezultă din politica bugetar-fiscală pe anul 2010.
Modificările propuse prevăd extinderea cu 5 ani a termenului de neimpozitare a venitului sub formă de dobânzi obţinut de persoanele fizice şi juridice de la depozite bancare, valori mobiliare corporative. Totodată, în vederea asigurării unei echităţi fiscale între persoanele fizice care achită impozitul pe venit din salariu şi alte remuneraţii şi persoanele fizice care au venituri de la jocurile de noroc, se prevede majorarea cotei impozitului pe venitul obţinut din câştigurile de la jocurile de noroc de către persoane fizice, de la 10% la 18%.
Guvernul va propune introducerea cotei reduse a TVA de 8% la producţia agricolă primară în schimbul cotei standard a TVA de 20%, majorarea cotei reduse a TVA la gazele naturale şi gazele lichefiate importate, livrate pe teritoriul republicii, de la 5% la 6%.
De rând cu aceasta, se prevede extinderea accizelor la articolele de bijuterie care se realizează în întreprinderi comerciale şi lombarduri şi nu dispun de documente justificative ce confirmă achitarea accizelor, ceea ce va permite stoparea legalizării articolelor din metale preţioase inclusiv prin contracte de donaţie la care anterior nu s-a achitat accizul cât şi suplimentarea bugetului în perioada de referinţă.
Un alt bloc de măsuri vizează taxele locale. La acest compartiment se preconizează dublarea cotei maxime a taxei pentru amenajarea teritoriului şi majorarea cu 50% a taxei pentru unităţile comerciale şi de prestări servicii de deservire socială, întru realizarea măsurilor de politică fiscală pentru anul 2010 în mun. Bălţi şi Chişinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE