În sfârșit, după mai multe săptămâni de discuții și negocieri cu persoane responsabile de la Ambasadă am reușit să obțin răspunsurile la interviul cu VIP-ul acestei săptămâni, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, Asif J. Chaudhry. Din interviu cu Asif J. Chaudhry am înțeles că este onorat să fie ambasador al SUA în acest an crucial în istoria Moldovei. Duce dorul familiei și al prietenilor ”Suntem norocoşi că ne-am făcut prieteni buni aici, dar desigur ne lipsesc copiii foarte mult deoarece nu sunt cu noi”. Excelența sa este pasionat de lectură, citește orice îi cade sub mână, îi place foarte mult să joace squash, dar și să privească filme. În interviu puteți să mai aflați despre familia ambasadorului, care sunt preferințele culinare din bucătăria moldovenească, sau cum s-a schimbat viața sa de când locuiește în Moldova.
1. În septembrie s-a împlinit un an de când deţineţi funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova. Care au fost cele mai semnificative momente din activitatea dumneavoastră în ţara noastră?  
Aş dori să menţionez că a fost o onoare pentru mine să fiu ambasador al SUA în timpul acestor ultime douăsprezece luni cruciale în istoria Moldovei. Sper că şi anul ce urmează SUA şi R. Moldova vor continua să-şi consolideze relaţiile şi să sporească înţelegerea reciprocă dintre popoarele noastre.
Un moment de mare importanţă al activităţii noastre în Moldova în acest an au fost eforturile în susţinerea dezvoltării economice a Moldovei prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului. După cum probabil ştiţi, în septembrie, în colaborare cu guvernul Moldovei, am anunţat acordarea a 262 milioane dolari în cadrul programului Compact pentru Moldova care se va concentra asupra dezvoltării infrastructurii drumurilor şi renovării sistemelor de irigare în comunităţile agricole din toată Moldova. Congresul nostru încă mai revizuieşte acest program, dar dacă aşa cum sperăm, nu apar impedimente, şi este apoi semnat, Programul Compact va reduce sărăcia prin stimularea creşterii economice de amploare.
Până la anunţarea acestui program, cel mai mare proiect al nostru de asistenţă în Moldova a fost Programul Preliminar pe ţară al MCC, semnat în decembrie 2006, care a contribuit 24.7 milioane dolari în formă de asistenţă tehnică şi materială pentru consolidarea eforturilor Moldovei de a combate corupţia.
2. Excelență, cum apreciați actualele relații bilaterale dintre R. Moldova și SUA. Au intervenit modificări după ce R. Moldova are o nouă conducere. Dacă da în ce sens?
Ţările noastre se bucură de relaţii bilaterale bune, bazate pe cooperare şi interes reciproc în realizarea obiectivelor noastre. Am conlucrat cu Moldova încă din primele momente ale independenţei statului în vederea consolidării instituţiilor democratice, dezvoltării unei mass-media libere şi responsabile, sporirii prosperităţii şi oportunităţilor economice, precum şi susţinerii integrării Moldovei în Europa. Dar, cu toate că am parcurs un drum lung împreună, mai avem încă multe lucruri de făcut.
Nu a avut loc nici o schimbare majoră în relaţia SUA - Moldova odată cu investirea în septembrie a noului guvern. Obiectivele noastre rămân aceleaşi şi noi colaborăm strâns cu noul guvern pentru a le atinge. Din punct de vedere al schimbărilor zilnice care au loc, noi stabilim relaţii cu omologii noi, de la nivelul ministerial până la cel de lucru. Şi la fel ca şi cu guvernul precedent am stabilit relaţii strânse cu omologii actuali.
3. Ce modificări credeți că ar fi necesare pentru ca R. Moldova să devină cu adevărat un stat democratic?
Moldova face progrese considerabile în reformele sale democratice, iar sfatul meu ar fi să continue pe aceeaşi cale şi să continue lupta împotriva corupţiei, implementarea reformelor electorale, promovarea libertăţii presei, ajustarea regulamentelor, îmbunătăţirea climatului investiţional şi să ţină cont de opinia cetăţenilor.
4. Statele Unite ale Americii vor aloca R. Moldova 262 milioane de dolari, cum va ajuta această donație țara noastră?
După cum am menţionat, la moment finalizăm detaliile Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului (MCC), care va oferi 262 milioane dolari drept asistenţă financiară pentru Moldova. Acordul a fost negociat şi trimis pentru revizuire Congresului nostru şi noi sperăm să avem o ceremonie de semnare în Washington D.C. în a doua jumătate a lunii ianuarie.
MCC oferă ţărilor eligibile pentru Programul Compact granturi de dimensiuni mari, pentru a finanţa soluţiile conduse de ţară pentru reducerea sărăciei prin creşterea economică durabilă. Programele Compact sunt mari, granturi de patru-cinci ani pentru ţările care au trecut criteriile de eligibilitate ale MCC, adică cele care-şi asumă o bună guvernare, libertatea economică, precum şi investiţiile în cetăţenii lor. Aceste granturi completează alte programe de dezvoltare ale SUA şi internaţionale.
MCC solicită ţărilor eligibile pentru programul Compact să identifice priorităţile lor proprii pentru a atinge o creştere economică durabilă şi să reducă sărăcia. Ţările elaborează propriile propuneri pentru MCC în urma consultării cu societatea lor. Echipele MCC apoi lucrează în parteneriat strâns pentru a ajuta ţările să definească un program.
5. Excelență, ați fost alături de noi la evenimentele din aprilie 2009. Cum le puteți caracteriza?
Permiteţi-mi să spun mai întâi ca Statele Unite acordă o mare importanţă dreptului persoanelor care trăiesc într-un stat democratic să-şi exprime opiniile în orice mod paşnic pe care ei îl aleg, fie prin proteste publice, internet, sau prin intermediul presei tradiţionale. Dar noi, de asemenea, condamnăm violenţa, oricare ar fi sursa.
În loc să ne concentrăm exclusiv pe evenimentele din aprilie, aş sugera să privim imaginea în ansamblu, care include alegerile din iulie şi alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 7 decembrie. A avut loc un proces democratic în care o coaliţie a opoziţiei a câştigat alegerile şi a format o alianţă de guvernare; în acelaşi timp, guvernul care a fost la putere s-a retras în mod paşnic. Acesta este un semn distinctiv al unei democraţii.
6. Cunoaștem foarte puține lucruri despre familia Dvs., povestiţi-ne câte ceva despre soție sau cei trei copii. Sunteți însoțit mereu de familie, dacă nu cât de des vă vedeți?
Împreună cu soţia mea am sărbătorit de curând a 25-a aniversare a nunţii noastre. Avem trei copii. Cel mai mare lucrează în Washington în cadrul serviciului diplomatic; ceilalţi doi sunt studenţi. Ambii merg la o universitate de stat din Virginia şi locuiesc la domiciliu.
Familia mea mă însoţeşte mereu în misiunile de peste hotare, cu excepţia acestei misiuni, deoarece copiii mei sunt acum mai mari şi lucrează sau merg la universitate. Soţia mea este aici cu mine, dorul de copiii noştri o face însă să meargă des la Washington ca să-i viziteze. Noi credem că familiile ar trebui să fie împreună şi încercăm să fim împreună cât mai des posibil.
7. Cum decurge o zi obișnuită a Ambasadorului Asif J. Chaudhry?
O zi tipică pentru un ambasador implică o mulţime de întâlniri, care reprezintă interesele Statelor Unite la adunări şi evenimente publice şi private. În fiecare dimineaţă, când mă trezesc, primul lucru la care mă gândesc este: "Ce vrem să fie realizat pentru ziua de azi?"
Eu de obicei îmi împart gândirea în două părţi. Una ca şef al misiunii Statelor Unite în Moldova, mă gândesc ce am nevoie pentru a mă asigura că totul funcţionează în mod corespunzător în cadrul ambasadei. Bunăstarea personalului ambasadei este foarte, foarte important pentru mine, pentru că ei sunt cei care fac ca lucrurile să se realizeze. A doua parte este reprezentarea intereselor SUA în afara ambasadei. Eu de obicei am o serie de întâlniri pentru a discuta aspecte de interes special bilateral cu guvernul Moldovei. În acelaşi timp, dau foarte mare importanţă întâlnirii cu alţi politicieni şi oameni şi interacţiunii cu societatea civilă - adică cu oamenii care nu fac parte din guvern. Pe lângă aceste două domenii, eu, de asemenea, încerc să găsesc un pic de timp pentru activitate fizică sau divertisment. Sunt foarte meticulos în a petrece timpul cu familia ori de câte ori este posibil.
8. Care sunt preferințele Dvs. culinare din bucătăria moldovenească?
Preferata mea este mămăliga. Ori de câte ori am un vizitator, venit de la Washington sau am prieteni, membri de familie care trec prin Moldova, eu de obicei cer să fie servită mămăligă.
9. Care a fost prima impresie atunci când ați venit în Moldova?
Prima impresie despre Moldova a fost formată parţial încă înainte de a ajunge aici - prin conversaţii cu oamenii care au stat în această ţară înainte. Toate conversaţiile au fost absolut pozitive. Moldova îmi aduce aminte de statul meu de origine – Washington. Venind din partea de est a statului Washington, există acolo o zonă numită Palouse. Palouse are dealuri verzi cu coline, şi agricultură bună - cu alte cuvinte este la fel ca Moldova în multe privinţe. Deci, primele mele impresii despre Moldova au fost foarte pozitive şi acestea s-au reconfirmat imediat după interacţiunea mea cu oamenii acestei ţări, pe care i-am cunoscut ca fiind nemaipomenit de călduroşi şi primitori.
10. Cum s-a schimbat viața Dvs. de când locuiți aici?
Am dezvoltat o pasiune pentru a împărtăşi valorile noastre comune, prin care am în vedere valori universale de libertate şi a încerca să îmbunătăţim lucrurile în această ţară. Aceasta este foarte interesant si provocator. Şi, este nevoie de mult timp. Aş spune că pasiunea şi timpul pe care le cere serviciul meu este ceva care este diferit de orice alte misiuni anterioare pe care le-am avut.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE