Guvernul va desemna cei doi judecători la Curtea Constituțională prin concurs. Anunţul a fost făcut joi, 27 iunie, de premierul Maia Sandu pe pagina sa oficială, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, executivul va lansa în următoarea perioadă concursul pentru cele două funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale. “Regulile concursului și criteriile de evaluare a candidaților vor fi stabilite astfel încât anume competența, meritele profesionale și integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câștigătorilor. La Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți, atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova”, a scris premierul.

Şeful executivului susţine că “Republica Moldova trebuie să înceapă construcția de instituții puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului”.

Miercuri, 26 iunie, judecătorii Curţii Constituţionale au anunţat că îşi dau demisia in corpore.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi judecători sunt desemnaţi de parlament, doi de guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii constituţionali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi, trimişi în judecată fără încuviinţarea prealabilă a Curţii Constituţionale. Ei pot deţine această funcţie pe durata a două mandate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE