Guvernul va aviza proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament. Proiectul vizează urgentarea modernizării spitalelor, eficientizarea managementului , inclusiv transferul instituțiilor medico-sanitare publice spitale raionale în subordinea ministerului Sănătății, cu excepția celor fondate de Comitetul executiv al UTA Găgăuzia și a unor spitale din municipiul Chișinău, în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale spitalicești acordate populației, utilizării mai eficiente a patrimoniului public și consolidării bazei materiale ale spitalelor raionale, precum și instituirea noțiunii de instituții medico-sanitare publice regionale. O altă prevedere a proiectului rezidă în coordonarea de către minister a activității în domeniul sănătății a prestatorilor de servicii medicale, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare.
Potrivit avizului Guvernului, determinarea volumului exact al resurselor bugetare pentru consolidarea bazei materiale a spitalelor vizate și, implicit identificarea și bugetarea acestora, va fi precedată de o analiză amplă a situației fiecăruia, după finalizarea procesului de transmitere.
Anterior, proiectul a fost supus unor dezbateri publice la Parlament.
„Spitalele raionale vor oferi servicii mai calitative și vor fi specializate pe domenii după ce vor trece din gestiunea consiliilor raionale în cea a ministerului Sănătății, declara ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit ei, astăzi consiliile raionale își pot permite să investească cca 900 de mii de lei, însă după ce vor fi gestionate de minister, spitalele vor primi de la 2 la 5 milioane de lei, pentru echipament modern și instruiri în afara țării.
Un aspect important în cadrul discuțiilor a vizat problema delimitării corecte a proprietăților.
Președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari, a declarat că bugetele actuale nu permit investiții mai mari în domeniul sănătate. „95% din banii care sunt alocați Administrației Publice Locale de nivelul I și nivelul II sunt cheltuieli pentru salarii și întreținerea clădirilor. Noi vrem garanții că aceste proprietăți o să rămână în custodia Administrației Publice Locale”, a remarcat Ion Cojocari.
Șeful direcției sănătate, în municipiul Chișinău, Boris Gâlcă a criticat conceptul prezentat de autori. El a spus că proiectul nu dispune de mai multe expertize, inclusiv anticorupție, iar, de fapt, vom asista la o expropriere a proprietăților care aparțin APL-urilor. Gâlcă a mai spus că proiectul conține divergențe și este în contradicție cu Codul Muncii, în condițiile în care schimbarea proprietarilor spitalelor va constitui temei pentru concedierea angajaților. Atât Gâlcă cât și alți vorbitori au optat pentru instituirea unui moratoriu și extindere perioadei de consultări pe proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății.