Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a decis retragerea sprijinului politic Fracțiunii Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău. Anunțul a fost făcut de liderul Platformei DA, Dinu Plângău care a menționat că formațiunea se disociază de consilierii municipali care au reprezentat partidul și le solicită să-și depună mandatele.

Consilierii municipali au aprobat marți, 20 decembrie, șase Proiecte urbanistice zonale (PUZ) pentru șase terenuri din Chișinău, iar pentru aceste documente au votat 13 consilieri ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), 7 consilieri municipali care fac parte din fracțiunea „ACUM Platforma DA”, Valerii Klimenko – de la partidul Șor, Corneliu Pântea – consilier al Partidului Unității Naționale (PUN), Ivan Filimon – Partidul Comuniștilor din R. Moldova, Victor Mîndru – Partidul Democrat (PD), și Aliona Mandatii, Ala Tîșcul, Serghei Afanasenco, Valentin Cebotari și Veaceslav Nedelea, consilieri municipali neafiliați.

„Nu ne mai putem ascunde că pe interiorul partidului a existat o confruntare între noua  și vechea conducere a partidului. Această confruntare s-a amplificat după votul oferit de consilierii municipali DA privind înstrăinarea terenului de la UNIC. După acel vot nu am aplicat sancțiuni mai dure pentru foștii colegi în încercarea de a-i convinge  să nu sprijine proiecte dubioase și controversate. Din păcate, declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unor colegi de partid discreditează și compromit toate lucrurile bune pe care formațiunea le-a făcut anterior. I-am avertizat că le vom retrage sprijinul politic în cazul în care vor recurge la aranjamente cu socialiștii și primarul general pentru a vota aceste PUZ-uri. Dualitatea pe interiorul partidului a luat sfârșit. Votul oferit de foștii colegi în CMC nu reprezintă voința partidului. Formațiunea se disociază de consilierii municipali, de votul și declarațiile lor și le solicită să-și depună mandatele”, a menționat Dinu Plângău.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a declarat că Planurile Urbanistice Zonale aprobate astăzi de Consiliul Municipal Chișinău nu respectă normele și sunt cu mari încălcări. Vicepremierul a precizat că va sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente.

Cu o reacție la acest subiect, a venit și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, care a menționat că deciziile CMC sunt „ilegale”.

„Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a declarat Spînu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE