Executivul a denunțat astăzi încă trei acorduri cu Comunitatea Statelor CSI. Este vorba de un Acord cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre CSI, precum și a Acordului de colaborare privind formarea a spațiului unic educațional în țările membre.

Totodată, Cabinetul de Miniștri a votat pentru denunțarea Acordului cu privire la furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor membre ale Comunității a tehnicii speciale și a altor mijloace materiale necesare Trupelor de Grăniceri. Acordul dat nu mai este actual în contextul situației din regiune a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, notează radiomoldova.md

„Continuăm denunțarea acordurilor de cooperare cu CSI. Prezint proiectul hotărârii de Guvern privind denunțarea acordului cu privire la furnizarea privilegiată de către trupele de grăniceri ale statelor membre ale comunității a tehnicii speciale și altor mijloace materiale necesare trupelor de grăniceri, încheiat la Moscova. Realitățile actuale, inclusiv în contextul de securitate, sunt categoric diferite și acest acord nu mai este de o actalitate”, a specificat Ana Revenco.

Și ministrul Educație și Cercetării, Anatolie Topală a precizat că prevederile Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul Comunității Statelor Independente nu pot fi respectate.

„Pe parcursul anilor nu a fost valorificat practic deloc acest acord. În ultimii peste 10 ani nu am participat la ședințele, care au fost organizate la acest subiect. Noi în dezvoltare sistemul educațional de Republica Moldova, ne-am orientat la sisteme educaționale mult mai transparente, comparabile și compatibile cu cele din spațiu leuropean. Ministerul Educației și Cercetări consideri că acest acord nu este funcțional, nu este actual și propune denunțare a acestuia”,a declarat Anatolie Topală.

Prim-ministrul, Dorin Recean a susținut denunțarea acordurilor date și a subliniat că trebuie să promovăm alte valori.

„Și eu sunt de acord că nu trebuie să avem un spațiu educațional care să promoveze imperialismul, agresiunea și alte valori de acest gen. Propun să susținem”, a subliniat Dorin Recan.

După ce în luna mai curent, Igor Grosu a anunțat inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente, Guvernul a aprobat mau multe decizii privind denunțarea unor acorduri în cadrul CSI

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE