Gripa pandemică a mai luat viața unei persoane în vârstă de 29 de ani, însărcinată în luna a şaptea din or. Durleşti, mun. Chişinău.
A fost imposibil de salvat atât bolnava cât și copilul acesteia.
Pe parcursul lunii ianuarie în Republica Moldova se atestă o stabilizare a morbidității gripei pandemice, caracterizată prin reducerea numărului de îmbolnăviri prin gripa și pneumonii cu 45% și respectiv 14%. În același timp, se atestă o rată sporită de deces, fiind înregistrate 13 cazuri fatale. În anul curent au avut loc primele două cazuri de deces printre copii - cu vârsta de 5 și 11 ani.
La nivel global pandemia de gripă A(H1N1) a cauzat peste 13500 decese, în țările Uniunii Europene au decedat 2292 persoane. Gripa pandemică este răspândită și continuă să provoace decese și în țările Europei de Est, inclusiv cele limitrofe Republicii Moldova.
Având în vedere riscurile semnificative pentru sănătate, cauzate de pandemie, Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Control al Bolilor recomandă insistent vaccinarea tuturor cetățenilor europeni pentru care este oferit vaccinul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE