politik.mdAvocații de la Asociația Obștească ”Juriștii pentru drepturile omului” îi cer președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Muruianu, să dezmintă public declarațiile făcute, pentru că nu mai poate contribui la sporirea încrederii publicului în sistemul judecătoresc, iar aflarea sa în fruntea CSJ doar va dăuna acestui sistem. Avocații au făcut un apel public, în cadrul unei conferințe de presă, miercuri, 18 februarie.
Avocatul Veaceslav Țurcan susține că Muruianu este persoana care nu merită nici măcar să devină avocat dacă va fi destituit din funcție, ”îmi dau seama cu 10 ani de experiență, el poate ușor să obțină licența de avocat, dar ce va face, va încerca să apere dreptul clienților prin diferite metode ilegale, sau totuși va încerca să respecte legea?”
Președintele Asociației, Vitalie Gribincea, susţine că președintele CSJ trebuie să-și dea demisia cât mai curând ”dacă are curajul și demnitatea ar trebui să-și dea demisia chiar azi, pentru că trebuie să înțeleagă că de azi înainte nu mai poate face scopurilor pe care și le propune”, a spus Gribincea.
Avocații care reprezintă persoanele la CEDO doresc să facă justiție, aici în R. Moldova. Avocatul, Doina Străisteanu, a povestit despre felul în care se comportă judecătorii cu ei. ”Noi mergem în instanța de judecată, epuizăm toate argumentele și, în final, avem un răspuns de la judecători: dacă nu ne insultă, ne spune că atunci când vom trăi în Europa, atunci vom avea hotărâri bune. Pentru cine facem noi justiție, pentru ca magistratul să se simtă la putere?” De aceea, Străisteanu îi solicită președintelui CSJ să-și dea demisia. ”Deoarece cu hotărârile semnate de dumnealui a dus la multiple condamnări la CEDO și a trebui să aibă dacă nu demnitatea unui magistrat, cel puțin ”sovistea omenească” să-și dea demisia”.  
Amintim că sâmbătă, 13 februarie, Ion Muruianu,în cadrul unui discurs ținut la Adunarea Generală a Judecătorilor și-a permis un atac murdar și un limbaj neadecvat la adresa presei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE