Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor spune că după aproape un an de la preluarea guvernării, de către PAS, așa și nu a fost identificată o viziune consolidată și clară pe aspectele legate de reforma justiției. Din acest considerent, spune Gligor, există divergențe majore, între putere și partidele politice, asupra modului cum ar trebui reformat acest domeniu.

Ștefan Gligor a declarat pentru POLITIK. MD că este dezamăgit de modul cum partidul de guvernământ acționează în domeniul justiției, iar întreaga arhitectură de urmărire penală construită de Plahotniuc este încă păstrată. Gligor mai spune că sistemul procuraturii și de justiție este condus de persoane interimate, iar la butoane se află oameni din anturajul oligarhului fugar.

„Oamenii care au fost promovați, gen Musteață, la CSJ care nu avea ce căuta acolo, iar PAS  s-a discreditat lamentabil cu acest personaj. La CNA avem încă oamenii lui Viorel Morari care dețin funcții importante, iar cea se întâmplă la PCCOCS nici nu vreau să vorbesc. Această garnitură interimară care-i acolo a fost primul semnal de alarmă pentru noi. Un alt aspect, revoltător, se referă la decizia de a păstra arhitectura urmăririi penale construită de Plahotniuc. Ce avem ca rezultat, aceleași instituții care s-au pliat pe mesajul actualei guvernări și care prestează în continuare servicii. Cu o așa arhitectură a organelor de urmărire penală, veți atinge un singur scop, o să vă discreditați iremediabil”, a menționat Ștefan Gligor.

Activistul civic consideră că guvernarea bate pasul pe loc în cazul remodelării unor instituții anticorupție pentru a interveni mai rapid și prompt în combaterea corupției mari. Totodată, Gligor trage un semnal de alarmă privind acțiunile nesăbuite ale procurorilor când aceștea au discreditat ideea de reformă a justiției și au recurs la arestarea lui Igor Dodon chiar de ziua președintelui Maia Sandu.

„ Dacă în cazul judecătorilor curățarea sistemului va dura, vor trece prin vetting, mai întâi cei de la CSJ, apoi Curțile de Apel, în cazul procuraturilor specializate, care trebuie să se ocupe de marea corupție, aici, se putea de intervenit mai  rapid. PAS a promis reorganizarea sau lichidarea CNA care a fost o bâtă politică. Am fi vrut să vedem crearea unei instituții de la zero, a unei procuraturi speciale constituită pe un fundament nou. Într-un an de zile nu am văzut nici o acțiune din partea PA, PCCOCS și CNA, unde sunt rezultatele, iar cel mai trist este că, astăzi, acest sistem nu are credibilitate”, a concluzionat Ștefan Gligor.

Recent, Ministrul de Externe, Nicu Popescu a declarat că Moldova pregătește un plan intern de acțiuni care va ajuta statul să îndeplinească recomandările Comisiei Europene, în procesul de aderare la UE, iar una din măsuri este finalizarea etapelor esențiale ale reformei cuprinzătoare a sistemului de justiție, în toate instituțiile din cadrul lanțurilor de justiție și de urmărire penală, pentru a le asigura independența, integritatea, eficiența, responsabilitatea și transparența.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE