Nu există nici un acord juridic între Federaţia Rusă şi R. Moldova privind acordarea unui credit rusesc în valoare de 500 mln dolari. Declaraţia îi aparţine preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care a avut o întâlnire cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, joi, 24 septembrie.
“Afirmaţiile mele au fost confirmate astăzi. Nu există nici un acord juridic semnat între Federaţia Rusă şi R. Moldova cu privire la creditul de jumătate de milliard”, a declarat Mihai Ghimpu. Totodată, potrivit lui Ghimpu, Serghei Narîşkin a dat asigurări că Federaţia Rusă “rămâne pe poziţia de acordare a acestui credit şi urmează să fie rezolvată partea juridică cât mai curând”.
Creditul de 500 mln dolari a fost promis R. Moldova de către guvernarea rusă înainte de alegerile parlamentare din 29 iulie. Banii ar urma să fie investiţi în proiecte de infrastructură. Amintim că mai mulţi politicieni, dar şi experţi, menţionau că acest credit ar fi doar o strategie electorală pentru a atrage electoratul de partea comuniştilor.
Totodată, preşedintele interimar a discutat cu Serghei Narîşkin despre problema transnistreană şi summit-ul CSI din octombrie care va avea loc la Chişinău sub preşedinţia R. Moldova. “Nu există nici un motiv pentru a crede zvonurile precum că dacă vin liberalii la putere se vor înrăutăţi relaţiile cu Rusia sau alte state”, a mai spus Ghimpu, precizând că a confirmat “buna intenţie a Alianţei (Alianţa pentru Integrare Europeană-n.r.) privind colaborarea cu Federaţia Rusă”.
Menţionăm că şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, se află la Chişinău într-o vizită de lucru în cadrul Forumului Intelectualităţii din CSI.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE