Liderul PL, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul interimar al SUA la Chișinău, Martha L. Campbell, și asta în plină procedură de negocieri cu liderii PLDM și PD în privința formării Alianței și învestirii noului Guvern, anunță Politik.md.
În discuție a fost adusă și întrevederea liderilor partidelor politice cu reprezentanții Băncii Mondiale, FMI, ambasadori și reprezentanți UE la Chișinău.
Ambasadorul interimar al SUA la Chișinău a menționat că „Statele Unite, dar și partenerii internaționali vor o investigație cât mai largă și profundă asupra crizei bancare din republică, pentru a determina cine a fost implicat, unde sunt acum banii și dacă pot fi recuperați și ce instituții politice și regulamente trebuie schimbate pentru a evita această situație fără precedent in viitor.”
Făcând referire la negocieri, Mihai Ghimpu a subliniat că acestea au avansat și că urmează să semneze cât de curând Acordul de constituire a Alianței. Cu referire la situația din sistemul bancar, liderul PL a spus că furtul miliardului a cauzat o criză nu doar în sistemul bancar, ci și în cel politic, întrucât mulți cetățeni și-au pierdut încrederea în partidele proeuropene.
„Trebuie să găsim cine sunt persoanele implicate și să fie trași la răspundere cei care se dovedesc a fi vinovați, în caz contrar, cetățenii vor pierde definitiv încrederea în partidele proeuropene și în democrație, iar la următoarele alegeri, prin vot democratic, partidele pro-ruse vor profita de aceasta dezamăgire”, a specificat Ghimpu.
El a reiterat că pentru a lupta contra fenomenului corupției, trebuie făcute reforme adevărate în justiție, de aceea PL optează pentru un procuror european și Misiune Europeană în Justiție. În context, Mihai Ghimpu a solicitat și ajutorul Ambasadorului Interimar al SUA la Chișinău să se consulte dacă pot ajuta Republica Moldova în problema numirii unui procuror general din afară.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE