Premierul interimar, Gheorghe Brega, a venit cu solicitarea ca fiecare minister sau întreprindere de stat să asigure cu un loc de muncă pentru câte un ofițer SIS. Și asta după ce directorul SIS l-a rugat pe demnitar să insiste asupra acestui lucru, așa cum prevede legea.
Astfel, câte un ofițer va fi detașat pentru a lucra în cadrul instituțiilor de stat, chiar și în ministere, pentru a putea asigura informațiile necesare cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii.
„Nu este nimic nou. Se detașează ofițeri SIS în autoritățile publice, în modul prevăzut de Guvern, care vor continua să îndeplinească activitatea de ofițer SIS, dar și în calitate de funcționari. Noi din ”44 încoace, nu am dus lipsă de turnători și trădători. Haideți să nu vă speriați. Să se termine zilele când unele granturi se duceau așa, prin fisuri”, i-a îndemnat ministrul Brega.
Reacțiile de opunere a miniștrilor nu au întârziat să apară. Cu indignări au venit miniștrii Tehnologiei Informației și cel al Culturii, care s-au plâns pe faptul că nu trebuie să fie făcut în grabă acest lucru pentru că se crează senzația că Republica Moldova se întoarce în timpurilre când era KGB-ul. „Noi nici șofer nu avem la minister, dar nu încă să oferim un alt post”, a spus Pavel Filip. Același lucru a fost susținut și de către ministra Culturii, Monica Babuc.
„Noi cunoaștem că dumneavoastră nu aveți locuri și tot așa mai departe, dar nu vă faceți griji pentru că dumneavoastră nici nu sunteți în listă. Și vă rog nu comparați SIS-ul cu KGB-ul pentru că noi nu stăm cu pistolul la cap, noi doar atenționăm”, a specificat directorul SIS, Mihai Balan. El a mai adăugat că acești oameni vor fi salarizați cu aceleași salarii, pe care le au acum. Asfel, în cazul în care salariul de funcționar va fi mai mic decât cel de ofițer SIS, diferența de salarii o va achita SIS-ul.