Conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel a ieșit joi seară în bloc pentru a nega informațiile publicate în aceeași zi de cotidianul Bild, care a scris că această formațiune ia în calcul o creștere a impozitelor pentru cei bogați astfel încât să-i convingă pe social-democrați sau verzi să intre într-o coaliție guvernamentală de care conservatorii au nevoie întrucât, deși au câștigat alegerile de duminică, nu au obținut majoritatea absolută, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.ro.

'Informația este falsă. Programul nostru este foarte clar: respingem o creștere a impozitelor', a afirmat secretarul general al CDU, Herman Grohe, cel despre care Bild a scris că ar fi propus o asemenea creștere de taxe. El a fost susținut și de liderul grupului parlamentar creștin-democrat, Volker Kauder, care a precizat că orice negociere cu social-democrații și cu verzii se va baza pe programul CDU, ce respinge mărirea impozitelor.
Dar, polemica pe acest subiect a fost declanșată cu o zi în urmă chiar de ministrul de finanțe, Wolfgang Schauble, care nu a exclus posibilitatea creșterii fiscalității.
În ce o privește, Angela Merkel nu a avut joi nicio intervenție publică, dar la toate manifestările electorale de dinaintea alegerilor a respins ideea creșterii taxelor pentru că, în opinia ei, o astfel de măsură ar pune în pericol locurile de muncă.
Cât despre Partidul Social-Democrat (SPD), acesta a evitat să se implice în dezbaterea publică despre fiscalitate, așteptând Convenția de vineri la care se va discuta despre posibilitatea formării unei largi coaliții cu CDU.
Pentru a alcătui un guvern susținut de o majoritate, conservatorii cancelarului Merkel au nevoie de o alianță cu social-democrații sau cu verzii. Pe lângă aceste formațiuni, în Parlament a mai intrat și stânga radicală, Die Linke, alcătuită din foști comuniști și disidenți social-democrați, dar atât SPD cât și verzii au exclus o alianță cu acest partid, cu toate că un astfel de aranjament politic nu i-ar mai permite Angelei Merkel să formeze guvernul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE