Oficialităţile georgiene au anunţat luni că la 18 august expiră termenul de aşteptare, după cererea de ieşire din Comunităţii Statelor Independente (CSI), depusă anul trecut. Astfel, de astăzi, Georgia este în mod oficial în afara acestei structuri post-sovietice.
Viceministrul georgian de Externe, David Jalagania, a declarat pentru presă că 18 august este data oficială de ieşire a acestui stat din componenţa CSI. „La 18 august se încheie toate procedurile formale şi Georgia va ieşi oficial din componenţa CSI. Dar conducerea Georgiei va menţine relaţiile de bună vecinătate cu statele CSI şi va menţine activitatea în cadrul convenţiilor deja semnate cu statele CSI”, a menţionat oficialul georgian.
Decizia de a părăsi Comunitatea a fost luată în luna august 2008, în urma conflictului armat dintre Rusia şi Georgia, şi recunoaşterea de către prima a independenţei teritoriilor separatiste din Osetia de Sud.
Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova s-au răcit încă din 2003, când Revoluţia Trandafirilor l-a adus la putere pe pro-occidentalul Mihail Saakaşvili.
Serghei Ivanov, ministrul rus al Apărării, a declarat însă, că decizia Georgiei nu va afecta securitatea Comunităţii Statelor Independente.
CSI este o alianţă formată din 12 foste republici ale Uniunii Sovietice care a reuşit să declanşeze procesul de destrămare a URSS.
Georgia s-a alăturat acestei comunităţi în decembrie 1993 în urma unui război civil în care trupele ruseşti au intervenit de partea guvernului lui Eduard Sevardnadze.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE