Angajații așa-ziselor structuri din regiunea transnistreană, care efectuează călătorii peste hotarele Republicii Moldova în pretinse scopuri de serviciu, sunt obligați de la 1 august să obțină permisiunea autorităților de la Chișinău, scrie anticoruptie.md
„Confirmăm punerea în aplicare, începând cu data de 1 august 2022, a mecanismului de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv la trecerea prin Aeroportul Internațional Chișinău”, se menționează într-un răspuns al Biroului politici de reintegrare.
Responsabilii de reintegrare a statului au precizat că mecanismul este provizoriu și implementat de către autoritățile competente ale Republicii Moldova.
„Acesta vizează doar persoanele cu poziții de răspundere din așa-zisele structuri din regiunea transnistreană, care efectuează călătorii peste hotarele țării în pretinse scopuri de serviciu. Prin acest mecanism se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și de legalitate”, a precizat sursa citată.
De asemenea, Biroul a subliniat că mecanismul dat nu vizează sub nicio formă libertatea de circulație pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării în scopuri personale, precum și nu aduce limitări în drepturi altor categorii de persoane din stânga Nistrului și mun.Bender decât cele enunțate supra.
Tiraspolul a calificat acest gen de acțiuni drept „presiuni asupra pretinșilor cetățeni ai regiunii își împiedicarea liberei circulații”.
Acest anunț al Biroului Politici de Reintegrare a fost făcut după întrevederea viceprim-ministrului, Oleg Serebrian, cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Iuri Klimenko, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.
„În cadrul dialogului au fost evocate ultimele evoluții în formatele de negocieri privind reglementarea transnistreană, abordările și direcțiile prioritare de intervenție ale autorităților Republicii Moldova în vederea satisfacerii necesităților cotidiene ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și problemele primordiale ce rămân într-un vizor constant”, se menționează într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.
Sursa: anticoruptie.md