O minune, care a unit R.Moldova și Ucraina, este situată la nivelul subteran al celor două state, care o stăpânesc în mod egal. Ea are o lungime de circa 92 km şi a fost descoperită în anul 1977. Este vorba despre peștera Cenușăreasa, care își are gura de intrare pe teritoriul R. Moldova. Ceea ce a provocat interesul experților este faptul că, pentru a o studia în întregime, cercetătorii sunt obligați să treacă frontiera.
Președintele clubului de cercetători ”Troglodit”, Pavel Cuprici spunea că peștera poartă acest nume, deoarece la prima vedere era cam urâcioasă, însă mai târziu și-a dezvăluit adevăratele bogății din labirinturi.
”Aici poți vedea încăperi imense, coridoare și lacuri subterane. La fel se găsesc diferite tipuri de lut, de parcă intenționat colorate: roșu, albastru, oranj și negru”, relatează Pavel Cuprici.
Ucrainenii și-au dorit găsirea unei soluţii de a intra în peşteră de pe teritoriul Ucrainei, însă acest lucru este foarte periculos, deoarece ea se află la o adâncime de circa 30-40 metri. Potrivit cercetătorului de la Universitatea din Cernăuți, Bogdan Rudiș, nu se știe cum va fi privit acest lucru de către autoritățile ambelor state.
” În această peșteră viețuiesc microorganisme unice, care ar putea muri dacă le va fi deranjată balanța ecologică. În al doilea rând, intrarea în această peșteră vine cu un risc major, deoarece acolo nivelul de dioxid de carbon este mărit, precum și concentrația de azot”, declară Bogdan Rudiș.
De menționat că peștera Cenușăreasa este a treia cea mai lungă peșteră de ghips de pe planetă. Numele oficial al acesteia este peștera ”Emil Racoviță” .