Daniel-Marius Morar, primul șef al DNA din România consideră că unica structură anticorupție puternică în Moldova trebuie să fie Procuratura Anticorupție. Opinia a fost exprimată în cadrul unui forum privind schimbările din justiție și combaterea corupției. Fostul procuror spune că după modificările legislative efectuate de Parlament, Procuraturii Anticorupție i s-au luat prea multe competențe și că formula în care arată norma legală, astăzi, nu va da rezultate

„ Mie nu mi se pare că această formulă va da rezultate. Am citit câteva rapoarte care atestă nenumărate neînțelegeri sau aruncări de responsabiltate în nereușită de la o instituție la alta Prin urmare mi se pare firesc ca în Moldova să funcționeze o agenție anticorupție puternică doar pe structura unui parchet cum este PA. Nu e normal ca actorul principal în investigarea marii corupții să fie o unitate care se grefează pe o altă structură decât cea a parchetului. Prea multe competențe ați luat de la Procuratura Anticorupție”, mai spune Daniel Morar.

Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) sunt delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt după ce Parlamentul a adoptat modificări la Codul de procedură penală.

Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE