Fostul preşedinte al raionului Basarabeasca, împreună cu vicele său şi responsabilul tehnic al Consiliului raional au fost condamnaţi pentru corupere pasivă, primul fiind luat sub strajă din sala de judecată, în timp ce ceilalţi doi s-au eschivat și urmează a fi anunţaţi în căutare, comunică Politik.md. 
Examinarea respectivei cauze în instanţa de judecată a durat mai bine de doi ani şi jumătate, iar sentinţa a fost dictată după ce s-a demonstrat prin probe că inculpaţii, care în perioada decembrie 2011 – iulie 2012, deţineau funcţiile de Preşedinte şi vicepreşedinte al raionului Basarabeasca, în complicitate cu responsabilul tehnic al Consiliului raional au pretins şi primit necuvenit 30 de mii de lei de la directorul unei firme.
În fapt, inculpaţii, fiind membri ai Comisiei de Recepţie a lucrărilor la Centrul Comunitar „Speranţa” din cadrul secţiei asistenţă socială a Consiliului raional Basarabeasca au tergiversat semnarea proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor de construcţie, efectuate de către un agent economic, până când directorul firmei respective nu le va oferi 30 mii lei, în calitate de mită. Fiind condiţionat de către inculpaţi, în vara anului 2012, directorul firmei a transmis, în trei tranşe, banii extorcaţi, sumele fiind înmânate prin intermediul responsabilului tehnic al Consiliului raional, care ulterior au fost împărţite între inculpaţi.
Prin sentinţa Judecătoriei Basarabeasca toţi trei inculpaţi au fost recunoscuţi culpabili de comiterea coruperii pasive şi condamnaţi. Fostul Preşedinte al raionului Basarabeasca a fost condamnat la 7 ani şi o lună închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 20 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 3 ani. Asta, în timp ce fostul Vicepreşedinte al raionului Basarabeasca a luat 8 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 20 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 4 ani, iar fostul responsabil tehnic al Consiliului raional -  7 ani şi 6 luni în penitenciar de tip închis și cu de 20 mii lei. La fel, acesta a fost privat de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 2 ani şi cu 160 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.
Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE