Pe numele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost deschise şase dosare penale, a anunţat vineri, 26 februarie, Iurie Garaba, şef al Direcţiei investigaţii generale din cadrul Procuraturii Generale (PG ). Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, conducerea MAI, inclusiv, ex-ministrul de interne Gheorghe Papuc, a prejudiciat în perioada 2002-2009 Bugetul de stat cu 68 de milioane de lei. Garaba nu exclude “ca suma să fie și mai mare”.
Potrivit lui Garaba, fosta conducere a MAI a vândut ilegal 5 imobile cu terenurile aferente din patrimoniul MAI, a achiziţionat la preţuri exagerat de mari automobile şi 17 telefoane mobile, dintre care unul a fost declarat pierdut, a întreţinut maşina fracţiunii parlamentare a PCRM, a plătit chiria sediului PCRM de la Botanica.
Totodată, Curtea a mai depistat că în perioada 2004-2008 Gheorghe Papuc a purtat convorbiri telefonice în valoare de 110 mii lei, bani achitaţi de Î.S. “Cartuş”.
Într-un alt dosar, conducerea MAI este banuită de fraudarea a 1 milion 392 mii de lei oferiţi de Consiliul Europei pentru organizarea confrerinţelor, seminariilor şi meselor rotunde. În urma investigaţiilor s-a descoperit că banii au fost transferaţi pe un alt cont, iar raportul privind cheltuirea acestei sume nu a fost făcut.
Cu toate acestea, procurorul Iurie Garaba a informat că la acest moment, dosarele sunt deschise pe fapte şi nu există învinuiţi sau bănuiţi.
La audieri vor fi citaţi factorii de decizie ai fostei conduceri, printre care Gheorghe Papuc şi adjuncţii acestuia, ex-comisarul capitalei Vladimir Botnari şi şefii subdiviziunilor MAI.
Ex-ministrul Gheorghe Papuc nu a fost de găsit pentru a comenta afirmaţiile procurorilor. Amintim că anterior, întrebat despre cele menţionate mai sus, Papuc a negat acuzaţiile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE