Asociația „Forța fermierilor” solicită Parlamentului excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Agricultorii invocă că această lege încalcă dreptul la libera asociere, ar contravine standardelor internaționale și Constituției R. Moldova. Totodată, fermierii atenționează și asupra faptului că acest proiect de lege a primit un aviz negativ din partea Direcției juridice a Parlamentului 

„ Pentru noi, evident, că proiectul contravine standardelor internaționale, este anticonstituțional, încalcă dreptul fundamental la liberă asociere, conține multe elemente de imixtiune a autorităților statale în activitatea fermierilor privați și tehnic este greu de implementat”, se arată în comunicatul Asociației „Forța Fermierilor”.

Asociația Forța Fermierilor îndeamnă legislativul să excludă acest proiect de lege de pe ordinea de zi sau să-l remită comisiei parlamentare de profil

„Juriștii din Parlament cu lux de amănunte au demonstrat că încercarea deghizării asocierii forțate ale întreprinderilor private sub paravanul persoanelor juridice de drept public este lipsită de orice argument legal”, afirmă agricultorii făcând trimitere la avizul  Direcției Generale Juridice al Parlamentului.

Asociația consideră că acest proiect de lege reprezint „un moft” al ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, care „încearcă să adune forțat pe toți agricultori într-un „colhoz”, denumit camera agricolă.

„Domnul Bolea este obsedat de ideea a controla orice asociere a fermierilor și reacționează bolnăvicios la orice critică. În continuare, conform planurilor ministrului, toți cei, care vor refuza să fie membrii camerelor agricole, nu vor avea dreptul să beneficieze de subvenții. Apare o întrebare firească cum astfel de acțiuni corelează cu politici de integrare europeană?”, se întreabă agricultorii.

În context, fermierii declară că vor recurge la toate metodele legale pentru a nu admite instituirea unei „dictaturi” în sectorul agricol.

„Organizația Forța Fermierilor, constituită pe principiu asocierii libere ale agricultorilor liberi, va aplica toate metodele legale în vederea neadmiterii dictaturii administrative în sectorul agrar”, se mai arată în comunicat.

Guvernul propune Parlamentului proiectul privind constituirea în RM a unei Camere Agricole Naționale și zece camere agricole regionale.

Constituirea unei Camere Agricole Naționale și zece camere agricole regionale vor contribui la susținerea și dezvoltarea comunității agricole, promovarea integrării tehnologiilor noi, inovațiilor, precum și a bunelor practici din domeniu.

Camerele agricole vor fi arondate teritorial în 10 regiuni ale țării și vor replica locațiile, unde există oficiile AIPA. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE