Guvernul a aprobat prelungirea Stării de Urgență cu încă 45 de zile. Hotărârea a fost adoptată la ședința de astăzi a Executivului. Premierul Natalia Gavrilița urmează să meargă în Parlament pentru a cere deputaților vot pentru adoptarea acestei decizii. În cazul în care va fi aprobată, va fi a 6-sea stare de urgență adoptată de actuala guvernare în decurs de un an.

De data aceasta, necesitatea de prelungire a stării de urgență este explicată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

”Situația impredictibilă din Ucraina poate duce în orice moment la un nou flux de refugiați la frontiera cu Republica Moldova. În prezent, în țara noastră se află peste 73 de mii de refugiați ucraineni. Se păstrează riscul aprovizionării cu produse energetice, iar starea de Urgență este importantă pentru a acționa prompt”, menționează autoritățile.

”Atâta timp cât Moldova nu are un contract privind asigurarea cu energie electrică pe o perioadă mai mare de o lună, dar și atât timp cât avem un contract cu multă incertitudine de livrare a gazelor cu Gazprom, Starea de Urgență este necesară”, a menționat ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE