Republica Moldova era în pragul falimentului în momentul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar acordul cu această instituţie a fost unica soluţie pentru a nu se prăbuşi cu totul, a declarat marţi, 2 februarie, premierul Vlad Filat.
Filat a menţionat că ”deficitul bugetar de 16% care se prefigura la finele anului trecut, monopolizarea economiei şi distrugerea sistemului energetic din cauza tarifelor inadecvate impuse de fosta guvernare, iar faptul că în pofida acestei situaţii, Republica Moldova mai este în capacitate de plată, se datorează şi acestui acord”.
Acordul cu Fondul va avea drept efect şi acordarea unor credite din partea Băncii Mondiale de circa 80 milioane de dolari pe parcursul acestui an, dar va deschide calea şi pentru alte ajutoare financiare, inclusiv din partea Comisiei Europene a mai spus premierul.
De asemenea, ministrul economiei şi comerţului, Valeriu Lazăr a declarat că cea mai mare importanţă a acestui acord nu sunt resursele financiare, cât semnalul pozitiv pe care Republica Moldova îl transmite atât instituţiilor internaţionale cât şi donatorilor privaţi.
Nikolay Gueorguiev, Şeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, a spus că Programul economic pentru Republica Moldova prevede susţinerea bugetului ţării, dar şi susţinerea Băncii Naţionale în procesul de formare a rezervelor. Oficialul a menţionat că există premise pentru stabilizarea situaţiei economice în Republica Moldova, accentuând importanţa acţiunilor de liberalizare şi demonopolizare a activităţilor economice.
Consiliul de Directori executivi al FMI a aprobat vineri, 29 ianuarie, programul economic cu Republica Moldova, care prevede acordarea a circa 574,4 milioane de dolari, având ca scop susţinerea programului economic al ţării în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice.