O nouă întâlnire a fermierilor protestatari cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, asta după ce agricultorii au sperat să se întâlnească cu premierul Recean. Discuția de la minister a durat câteva ore, iar părțile au convenit crearea unei comisii ce va analiza dosarele agricultorilor. Este vorba despre două categorii - fermierii care nu-și pot plăti în termeni datoriile la bănci, dar și cei afectați de secetă.

Până atunci, a fost luată decizia ca manifestanții să părăsească Piața Marii Adunări Naționale, până marți, dar, fără să-și ia și tractoarele din piață.

Ministrul Vladimir Bolea le-a spus fermierilor că va avea o întrevedere cu ministrul Justiției, dar și cu premierul Dorin Recean pentru a examina posibilitatea unor derogări de la legislație pentru fermierii care riscă să falimenteze.

„Noi trebuie să vorbim cu Ministerul Justiției. Da, eu cred că până luni, o să avem de ansamblu înțelegere și de la ce noi dăm derogări sau cu ce împuternicim noi acest grup de lucru creat. Pentru prima fază cred că trebuie să treacă prin CSE ca să fie mai rapid, ori trebuie să fie o hotărâre de Guvern, ori trebuie să fie iarăși o leg votată rapid”, a spus Bolea

Se examinează instituirea unui moratoriu „țintit”, și nu general, cum solicitau anterior, fermierii la calcularea penalităților, executarea silită și începerea proceselor de insolvabilitate. De asemenea, organizatorii protestelor au solicitat ca luni, 27 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale să ia o decizie privind acest moratoriu și să fie format un grup de lucru din reprezentanții autorităților și ai asociațiilor de fermieri.

„Mai departe grupul de lucru lucrează țintit și pot fi trei soluții cu grupul de lucru. Fie sunt chemați creditorii și debitorul și în cadrul comisiei se găsește numitor comun și merge reeșalonarea pe cale amiabilă. Fie camera de comerț este obligată să elibereze certificatul de forță majoră prin derogare”, a spus Alexandr Slusari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE