Agicultorii din Moldova bat un semnal de alarmă și prevăd un an agricol secetos. Oamenii gliei spun că anumite culturi de câmp vor fi afectate de secetă și în acest an. În acest sens, Asociația „Forța Fermierilor”, solicită din nou ajutor de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), după ce membrii acesteia au organizat proteste în toată țara și la Chișinău

Asociația cere, prin intermediul unei scrisori expediate la Guvern, ca MAIA să inițieze cât mai urgent procesul de creare a comisiilor de specialitate în raioane „pentru identificarea zonelor afectate de secetă și declararea stării de calamitate în agricultură”.

„Drept urmare a unei comunicări strânse pe care Asociația Forța Fermierilor o are cu agricultorii, constatăm cu mare tristețe că schimbările climaterice se aprofundează în republica noastră, prin seceta prelungită și în acest an. În multe raioane din țară, culturile de câmp din grupa 1 sunt afectate foarte mult. Verificarea ar trebui făcută în toate raioanele din țară, iar în zonele afectate de secetă să fie declarate stare de calamitate. Suplimentar solicităm Guvernului Republicii Moldova identificarea cât mai urgentă a unor măsuri de ajutor pentru fermierii afectați, inclusiv prin solicitare de sprijin de la Uniunea Europeană”, cităm din scrisoarea fermierilor.

Fondul de subvenționare a agriculturii pentru anul în curs este de 1,6 miliarde de lei

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE