„Este o doamnă profesionistă, o doamnă cu inimă mare și credință în Dumnezeu. O doamnă, care își cunoaște istoria și rădăcinile neamului, o doamnă principială. Îmi doresc cât mai multe doamne, care să se asemene cu Ana Guțu” Mihai Ghimpu
Ana Guțu s-a născut la 13 martie 1962, în satul Alexandru Ioan Cuza, judeţul Cahul, unde a absolvit școala medie. A absolvit facultatea și doctoratul la USM, a lucrat în calitate de profesor și apoi lector universitar de limbă franceză. Apoi a devenit şefa catedrei limbă şi literatură franceză, după care - director de departament și prim-vicerector la ULIM. A obținut numeroase distincții și medalii, titluri științifice și didactice. Despre ascensiunea sa în cariera politică, precum și despre cum a reușit să obțină aceste rezultate frumoase, a discutat cu ea reporterul Politik.md.
S-a implicat în politică pentru că, pe atunci, tot mai des se încălcau drepturile omului 
Politik.md: Cine sau ce fapt v-a motivat să vă implicați în activitatea politică? Care a fost momentul determinant ?
Ana Guțu: În 2008, pe fundalul întețirii încălcării dreptului la libera exprimare, înrăutățirii relațiilor cu UE, intensificării discursului xenofob antinațional, am decis să dau curs invitației, pe care mi-a făcut-o domnul Mihai Ghimpu de a adera la Partidul Liberal. Gestul meu poate fi interpretat ca unul civic, pe care eu îl înțeleg ca o implicare, aproape gratuită, în procesul decizional politic.
Politik.md: Pe cât de complicat a fost și cine v-a ajutat cel mai mult?
Ana Guțu: Nu a fost complicat, am aderat la un partid ale cărui valori și doctrină le împărtășesc. Am venit în partid cu expertiză și competențe în domeniul învățământului superior și n-am făcut decât să-mi promovez propriul patrimoniu intelectual, pe care l-am acumulat pe parcursul a mai multor ani. Detaliile luptei politice sunt mai degrabă un apanaj tehnic, ce l-am asimilat cu ușurință.
Între familie și politică
Politik.md: Știm că sunteți căsătorită și aveți 2 copii. Cum reușiți să îmbinați aceste două activități: cea de familistă și cea de politiciană, pentru că, presupun, munca vă ia mai mult timp? Cei din familie cum au reacționat de la început?
Ana Guțu: Eu am muncit foarte mult și până la a fi implicată în politică. Ziua mea de muncă niciodată nu s-a terminat la 17.00. De aceea, implicarea în politică nu mi-a adus decât un plus de responsabilități, pe care eram gata să mi le asum. Familia îmi este mereu alături. Mămica Valentina mă ajută de mulți ani cu bucătăria, copiii sunt sensul vieții mele și mă susțin în tot ceea ce fac, iar soțul îmi e coleg de profesie și părtaș de idei. Astfel de condiții fiind întrunite, te poți aventura în politică.
Politik.md: Dacă nu ar fi politica, ce ocupație ați fi avut acum?
Ana Guțu: Cea pe care am avut-o și o am în continuare: profesor universitar, managerul unei instituții de învățământ private – ULIM, promotor al francofoniei la toate treptele de învățământ.
„Diferența de gen contează mai puțin, când ai un cuvânt a spune” 
Politik.md: Pe cât de greu sau ușor îi este unei femei într-un partid politic, unde preponderent la conducere sunt bărbați? Cum faceți ca să fiți auzită, cum vă impuneți în fața bărbaților?
Ana Guțu: A te impune - înseamnă a avea în orice mediu, inclusiv politic, autoritatea raționamentelor și a ști să-ți argumentezi opțiunile. Pentru aceasta e nevoie să-ți stăpânești emoțiile și să ai discernământul unei gândiri logice, clare, lipsite de tertipuri și subversiuni. Dacă, pe lângă acestea, mai ești în stare să dai dovadă de caracter – succesul îți este asigurat. Diferența de gen contează mai puțin, când ai un cuvânt a spune.
Politik.md: Unii specialiști susțin că multe din problemele din R.Moldova ar putea fi soluționate, atunci când la conducerea țării va veni o femeie. Dvs ce părere aveți?
Ana Guțu: Nu știu care sunt acești specialiști, poate cei care ghicesc în boabele sau zațul de cafea. Femeia la conducerea unui stat nu este panacee. A mai avut RM experiențe și nu prea fericite. Nu orice femeie ar reuși performanța de a influența de una singură mersul lucrurilor în RM. Noi nu judecăm corect. Și acum femeile sunt implicate în procesul decizional. Nu trebuie să gândim în stil patriarhal sau matriarhal, adică să sperăm la un salvator sau la o salvatoare a națiunii. Democrația nu înseamnă încarnarea mesianică într-o singură persoană. Democrația înseamnă implicare cetățenească, iar această implicare ține de responsabilitatea atât a politicienilor, cât și a cetățenilor unui stat. RM nu trebuie să fie o excepție.
Din păcate, cel mai des sunt lovite sub centură, în RM, anume femeile, dar nu toate, ci acelea care sunt competente, au caracter și prestație intelectuală. Sunt lovite, fiindcă prezintă un potențial pericol pentru liderii bărbați. De altfel, nici presa nu face excepție. Toate ni se trag din atitudinile misogine, care sunt la ele acasă în RM. Sursa acestor atitudini ni setrage din istoria nu prea îndepărtată.
Femeile model din politica mondială
Politik.md: Pe cine din femeile deputate, din actualul Parlament, le vedeți mai active, care se impun, dar care nu fac parte din fracțiunea liberală?
Ana Guțu: Se impun în domeniul social mai multe deputate, dar, nu văd în actualul parlament niciun caracter feminin cu o profundă vocație politică, cu excepția Corinei Fusu, care îmi este colegă.
Politik.md: Pe cine din femeile politiciene din istorie le considerați exemple demne de urmat?
Ana Guțu: Am mai menționat cu ocazia unei întrebări similare, cine sunt personalitățile feminine din istoria politicii mondiale, care au marcat timpurile lor: Golda Meir - premierul Israelului, Margarett Tatcher - creierul Marii Britanii, Eva Peron - soția generalului Peron, mare activistă politică în Argentina anilor 30-50. Din trecut mai sunt: Maria Stuart, Marchiza de Pompadur, Madame de Maintenon, iar mai recent, desigur, Angela Merkel - cancelarul Germaniei, Delma Russef Da Silva - președinta Braziliei și Cristina Kirshner - președinta Argentinei.
Politik.md: Vă rugăm să veniți cu un mesaj pentru tinerele, care își doresc o carieră politică sau un sfat, adică la ce ar trebui să atragă mai multă atenție.
Ana Guțu: Să aibă un caracter puternic, să învețe pe parcursul întregii vieți și să nu tindă să devină politiciene de carieră, ci să îmbrățișeze un domeniu al cunoașterii în care să devină foarte competente. Să pună în prim plan nu ambițiile, ci rațiunea și corectitudinea, care, sper să fie la ea acasă în RM într-un viitor nu prea îndepărtat.
Dnă Ana Guțu, vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă urăm cât mai multe succese în tot ceea ce faceți. Sperăm la noi colaborări frumoase.