Experţii moldoveni recomandă o modificare exhaustivă a Codului electoral, în conformitate cu recomandările anterioare ale organismelor internaţionale, care ar urma să se producă până la următoarele alegeri.
Un studiu prezentat luni, 31 mai, la Chişinău, cu suportul Misiunii OSCE în Moldova arată că modificările aduse Codului electoral în anii 2007-2009 au abordat superficial recomandările externe şi nu au asigurat cadrul necesar pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte, iar unele modificări au înrăutăţit situaţia, fiind introduse fără consultări externe şi fără a ţine cont de opiniile şi recomandările instituţiilor internaţionale.
Autorii menţionează că noua guvernare a creat o comisie parlamentară pentru modificarea Codului electoral, iar un proiect de lege în acest sens a fost votat recent în prima lectură. Deşi acesta cuprinde mai multe ajustări pozitive, este necesară o modificare şi mai exhaustivă a Codului, pentru a corespunde recomandărilor experţilor europeni.
Aceste modificări ar trebui să se producă până la următoarele alegeri. „O îmbunătăţire a codului electoral înainte de alegerile viitoare este strict necesară”, a declarat Klaus Neukirch, reprezentantul Misiunii OSCE.
Igor Boţan, Directorul executiv al ADEPT, instituţie care a elaborat raportul a menţionat că modificările la care se lucrează în prezent în parlament reprezintă o chestiune contestată în societate, care susţine că nu este tocmai momentul oportun, făcând trimitere la codul bunelor practici ale Comisiei de la Veneţia, potrivit căruia, legislaţia electorală nu se schimbă înainte de alegeri. Boţan însă a menţionat că cei care aduc aceste critici, acum un an au modificat Codul electoral cu puţin înainte de alegerile anticipate din 29 iulie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE