Avocații vor avea o lege nouă, mult mai simplă, dar și mai eficientă, după cum afirmă ministrul Justiției Alexandru Tănase.
”Modificarea totală a conceptului și ideii de funcționare a legii cu privire la avocatură este un eveniment important, pentru că acest domeniu a fost neglijat mai bine de 12 ani de fostele guvernări”, a declarat ministrul Justiției Alexandru Tănase, luni, 31 mai, într-o conferință de presă.
În acest sens, Legislativul a adoptat vineri, 29 mai, în lectură finală legea cu privire la modificarea şi completarea unor acte normative, care vor reforma instituţia avocaturii.
”Scopul acestei modificări este de a da posibilitate tuturor care doresc și au calificarea necesară să fie avocat, dacă vei avea insistență, creier și mulți clienți, atunci statul va avea mai puține bătăi de cap”, a spus Tănase.
De asemenea, ministrul a explicat care este procedura prin care trebuie să ajungi să fii avocat. trebuie să fii licențiat în drept, să susții examenele, să ai un sediu, să plătești impozitele, însă, conform actualei legi, nu plătesc impozite și, astfel, orice ilegalitate comisă nu poate fi sancționată pentru că nu există legea.
A fost modificat modul de admitere în profesia de avocat, doritorii vor susține 3 examene, stagiu profesional va dura 3 ani, iar în final un examen de calificare.
După modificarea legii, Baroul de avocați va fi înlocuit cu Uniunea avocaților, format din Barourile aflate în circumscripția barourilor Curților de Apel. ”Pentru prima dată am dat o structură administrativă internă Baroului de avocați, pentru că numărul avocaților crește, acum sunt 1200, iar sistemul este unul comod”, a mai spus Tănase.
Și atribuțiile președintele Baroului vor fi modificate, ”el nu mai este persoana care semnează orice document, este una ce va avea o misiune politică de a reprezenta Uniunea avocaților, iar funcția administrativă va fi plasată secretarului general”, a explicat ministrul.
De asemenea, avocații vor avea dreptul să autentifice actele procesuale în dosarele care vor merge în instanța de judecată. Acolo, însă, aceștia vor avea o vestimentație nouă, vor fi nevoiți să poate robă, vestimentația tradițională a tuturor avocaților din întreaga lume ”este un element de solemnitate, care vine să accentueze statul pe care îl are avocatul”, a spus ministrul.
Această reformă a fost avizată pozitiv de către experţii misiunii NORLAM în Republica Moldova şi Preşedintele Baroului Federal al Avocaţilor din Germania, Dr. Bernhard Dombek, care a afirmat că noul text al legii reprezintă un progres adevărat faţă de textul legii de până acum.
Legea cu privire la modificarea unor acte normative care se referă la reformarea instituţiei avocaturii va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.