Expertul în drept, Teodor Cârnaț consideră că recenta decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care pe perioada stării de urgență, nu vor putea fi suspendate actele de numire și eliberare din funcție a demnitarilor publici contravine normei constituționale, iar CSE a depășit bunul simț, preluând atribuții, improprii, din cadrul puterii judecătorești.

Potrivit unei dispoziții din 17 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus că, pe perioada stării de urgență nu pot fi suspendate actele administrative individuale prin care s-a dispus eliberarea din funcție a unei persoane cu funcţie de demnitate publică și actele administrative individuale prin care o persoană a fost numită într-o funcție de demnitate publică. Totodată, pe perioada stării de urgență nu poate fi dispusă întoarcerea executării cu referire la actele administrative individuale prevăzute care au fost puse în executare între timp.

Expertul Teodor Cârnaț spune că decizia CSE este anticonstituțională, conjuncturală și țintește un singur scop împiedicarea  repunerii lui Eduard  Harunjen la șefia procuraturii Generale. El afirmă că CSE și-a arogat atribuții improprii substituind decizii ale puterii judecătorești, iar acest fapt este anticonstituțional.

Prin aceste decizii ale CSE s-au încălcat trei principii:

-CSE și-a arogat atribuții legislative substituind Parlamentul care este funcțional

- s-a încălcat accesul liber la justiție, aricolul 20 din Constituție, acest drept este absolut și nu poate fi limitat de o lege, nici de decizia CSE

- principiul separației puterii în stat cu interferențe în zona puterii judecătorești. CSE poate examina probleme de natură executivă și nu judecătorească.Interzicerea de a suspenda acte administrative instanței de judecată cât și repararea ecxecutării actului administrativ este o ingerință gravă în puterea judecătorească

Decizia dată este adoptată cu un singur scop de a împiedica revenirea în albia constituțională a procurorului RM, în cazul dat vorbim de repunerea lui Harunjen la șefia procuraturii Generale”, a menționat Teodor Cârnaț.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE