– Cum apreciaţi anul politic 2008 pentru R. Moldova şi ce pronosticuri faceţi pentru 2009?

- În primul rând, apreciez stabilitatea politică şi socială din ţară, care ne-a permis să activăm în condiţii de calm şi linişte pentru a ne exercita principalele funcţii de legiuitori: crearea cadrului legal adecvat etapei actuale de dezvoltare a ţării noastre.

În activitatea de partid, principalul eveniment politic al anului 2008 a fost Congresul al VI-lea (al XXIII-lea) al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care a avut loc la 15 martie 2008. Acest for a demonstrat, că PCRM este un partid modern, care merge în pas cu viaţa, cu năzuinţele majorităţii populaţiei, este un partid de tip european, care are un program realist, apreciat înalt de prestigioasele organisme internaţionale, de influenţi lideri politici de talie europeană şi mondială. Un eveniment major l-a constituit şi încheierea implementării cu succes a Planului de Acţiuni R. Moldova - Uniunea Europeană, începutul lucrului de elaborare a unui nou document de reglementare a relaţiilor dintre ţara noastră şi comunitatea europeană, pentru obţinerea statutului de membru asociat al UE. În 2009, cel puţin în prima jumătate a anului, scena politică va fi dominată de alegerile parlamentare. Sperăm că noul an va fi, de asemenea, marcat de stabilitate politică şi socială. Aşteptăm evoluţii pozitive în soluţionarea problemei raioanelor de est ale republicii, în consolidarea poziţiilor internaţionale ale ţării noastre.

– 2008 încheie opt ani de guvernare a Partidului Comuniştilor şi două mandate consecutive ale preşedintelui Vladimir Voronin. Ce trăsături distinctive au marcat această perioadă?

– S-a obţinut o conlucrare strânsă între ramurile puterii de vârf, ceea ce nu a existat până la venirea noastră la putere. Acest fapt a condus implicit la stabilitatea de care vorbeam în răspunsul anterior: stabilitate în activitatea organelor de stat, stabilitate în societate. Am obţinut posibilitatea de a realiza prevederile documentelor de program ale partidului, de a stopa declinul şi a începe ascensiunea în toate domeniile vieţii: economic, social, cultural, spiritual. După obţinerea unui nou mandat în urma alegerilor din 2005, am trasat sarcini de un nivel mai înalt, care deja ţineau de consolidarea celor obţinute şi modernizarea accelerată a tuturor aspectelor vieţii. Nu mă voi opri la cifre, pentru că ele sunt cunoscute. Voi spune doar că anume în această perioadă de opt ani, de la declaraţii şi intenţii s-a trecut la fapte concrete în democratizarea societăţii, respectarea drepturilor omului, în asigurarea cursului european al Republicii Moldova.

- Pe ce mizaţi în alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 şi care credeţi că vor fi efectele acestora asupra R. Moldova?

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE