- Cum apreciaţi anul politic 2008 pentru R. Moldova şi ce pronosticuri faceţi pentru 2009?

- Anul 2008 este unul specific şi, în preajma scrutinului parlamentar din 2009, are toate semnele distincte de an-preambul al alegerilor. O observăm în toate domeniile vieţii societăţii, fie atunci când abordăm subiecte ce ţin de libertatea presei, fie în cazul repartizării partizane a banilor de la bugetul de stat. Apropiatele alegeri parlamentare deja îşi lasă amprenta peste noi, iar cursul evenimentelor politice din 2009 va fi determinat de rezultatele scrutinului. Pentru toţi, însă, este clar că R. Moldova intră într-o nouă etapă a istoriei sale, distinctă de ceea ce a fost, în care se va schimba atât raportul forţelor politice, cât şi întreaga societate.

- 2008 încheie opt ani de guvernare a Partidului Comuniştilor şi două mandate consecutive ale preşedintelui Vladimir Voronin. Ce trăsături distinctive au marcat această perioadă?

- A fost o perioadă destul de controversată. Pe de o parte, observăm că a existat stabilitate politică, partidul de guvernământ deţinând controlul deplin asupra executivului. Aceasta ar fi permis guvernării să-şi traducă în viaţă toate intenţiile de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale cetăţenilor şi de a apropia cât mai mult Moldova de standardele democraţiilor occidentale. Dar a fost o stabilitatea de tip moldovenesc, bazată pe dominaţia unui singur partid care nu a fost capabil, sau chiar nu a dorit de multe ori, să colaboreze eficient cu celelalte forţe politice pentru a asigura o atmosferă de conlucrare şi bună înţelegere.

Pe de altă parte, în toţi aceşti ani Guvernul a fost redus la condiţia unui simplu executant al unor comenzi din exterior şi nu a confirmat sarcina de a gestiona viaţa societăţii în baza unor proiecte şi strategii viabile, elaborate independent, profesionist. Şi pe planul relaţiilor externe, Republica Moldova are imaginea unei ţări şovăielnice, care aşa şi nu şi-a determinat priorităţile şi care, din păcate, astăzi nu prea are prieteni în afara frontierei sale. Acum, la sfârşit de mandat, Vladimir Voronin este în război atât cu colegii săi de partid, cât şi cu toate celelalte partide. Nu cred că această situaţie este dorită de cetăţenii noştri, dar şi de parteneri externi ai Republicii Moldova.

- Pe ce mizaţi în alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 şi care credeţi că vor fi efectele acestora asupra R. Moldova?

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE