Întreprinderea Energocom anunță că în ultimele două luni a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze, care vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare. Alexandr Slusari, care este membru în Consiliul de Administrare al Energocom, susține că aceste volume ar fi suficiente pentru acoperirea consumului până la sfârșitul anului. În același timp, întreprinderea anunță și prețul cu care s-au făcut achizițiile, în mediu cu 400 de dolari pentru mia de metri cubi.

Potrivit Energocom, la acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Republica Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze. Energocom susține că achizițiile au fost făcute din sursele proprii, iar prețurile au fost foarte aproape de cele medii de pe piață. În cadrul licitațiilor au fost semnate contracte cu 7 companii din cele 10 care au prezentat oferte.

În prezent, Energocom este pe ultima sută de metri a etapei a treia de precalificare, organizată pentru potențialii furnizori de gaze, oferind posibilitatea de participare la licitații pentru cât mai multe companii de pe piața energetică europeană. O concurență mai mare va oferi posibilitatea de a încheia tranzacții la prețuri mult mai avantajoase.

Pe de altă parte, autoritățile dau de înțeles că deși avem volumele necesare de gaz vom trebui din nou să strângem cureaua pentru a economisi resursele energetice. Acesta este planul Guvernului, care își propune reducerea cu circa 15 la sută a consumului de resurse energetice, comparativ cu media din perioada 2017-2022.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE