În cel mult un an, urmează să fie formalizat operatorul de piață ce va face posibilă tranzacționarea energiei electrice regenerabile. Compania va fi responsabilă și de schimburile cu România și Ucraina în acest sens. Despre acest lucru a anunțat Ministerul Energiei, care precizează că din 2014 ar urma să fie licitate capacități mari de energie verde, pentru a da impuls investitorilor care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene.

Prioritățile sectorului energetic din următorul an au fost discutate de conducerea Ministerului Energiei cu directoarea Oficiului inițiativelor de tranziție din cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Brittany Brown. Ministerul Energiei susține că dacă anul trecut prioritatea zero a fost asigurarea cu gaze naturale, în următoarea perioadă vor fi esențiale investițiile în stabilitatea rețelei de energie electrică, pentru a putea integra cât mai multă energie regenerabilă și a fi pregătiți de eventuale pene de curent la nivel național.

„O parte din ajutorul Guvernului Statelor Unite de 300 milioane de dolari va fi alocată pentru construirea unor linii de interconectare, precum o nouă interconexiune cu România - Iași-Ungheni-Strășeni sau linia de conexiune dintre două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) - de 400 kV Vulcănești - MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău. Aceste interconexiunii nu sunt numai chestiuni tehnice, dar este vorba despre stabilitatea rețelei, predictibilitate, astfel încât rețeaua să fie stabilă și să ne putem sincroniza cu România în caz dacă Ucraina intră în blackout”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În context, demnitarul a mulțumit USAID pentru sprijinul de dezvoltare a sectorului, inclusiv prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică din Moldova (MESA), care include expertiză pentru minister, întreprinderile-cheie și contribuie la dezvoltarea strategiilor din domeniul energetic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE