Compania Duty Free Moldova este în dezacord cu învinuirile deputatului PAS, Dumitru Alaiba, privind pretinsele acte de contrabandă în magazinele duty-free. Într-un comunicat al companiei se menționează că astfel de cazuri sunt imposibile, deoarece toate mărfurile se află sub un control și regim vamal special, sunt verificate suplimentar de Poliția de frontieră, SIS și Serviciul de securitate al Aeroportului, controlate de guvernare.

„De asemenea, atragem atenția că toate mărfurile puse în vânzare în magazinele duty-free, inclusiv din Aeroport, sunt vândute doar în baza tichetului de îmbarcare și la prezentarea pașaportului, prin eliberarea bonului fiscal, cu plata ulterioară către stat a tuturor taxelor și impozitelor aferente. Mai mult, în 2021, SRL „DFM” a plătit în bugetul de stat impozite de peste 94 de milioane de lei, iar în opt luni ale acestui an – mai mult de 73 de milioane de lei”, precizează compania.

Aceasta atrage atenția că magazinele duty-free există în toate țările, inclusiv în UE, însă din cauza proiectului promovat de Dumitru Alaiba în țara noastră acestea ar putea să dispară.

 „O dovadă a recunoașterii de către țările UE a legitimității regimului duty-free este noul Cod vamal al Republicii Moldova, coordonat cu partenerii europeni și armonizat cu legislația vamală a UE, care va intra în vigoare din 01.01.2023 și va reglementa activitatea magazinelor duty-free. Respectiv, tendința globală este îndreptată spre dezvoltarea magazinelor duty-free (Anglia, Franța, China ș.a.), și nu spre închiderea lor, cum prevede în mod direct proiectul lui Dumitru Alaiba”, se mai menționează în comunicat.

Compania s-a adresat cu o scrisoare oficială Parlamentului, în care dezavuează argumentele autorului proiectului de lege și prezintă o serie de dovezi în sprijinul magazinelor duty-free, în speranța că deputații vor examina documentul în mod obiectiv și nu vor admite adoptarea unei legi discriminatorii, în toate privințele, și nocive pentru afaceri și pentru cetățenii de rând.

La rândul său, deputatul Dumitru Alaiba a scris recent că, de fapt, proiectul care vizează activitatea magazinelor duty-free nu este atât de radical. El spune că aceste magazine vor fi păstrate, doar că veniturile lor vor fi mai mici.

„ Estimările Ministerului Finanțelor sugerează, că de la anularea regimului duty free ar trebui să încasăm aproximativ 500 milioane lei. Așa sau altfel, vom fi pe plus la încasări. Vom încasa bani suplimentari pe care îi vom utiliza mai eficient în interesul cetățenilor. Mai ales într-o perioadă atât de complicată. Ceea ce vrem să încasăm de la acest regim, vrem să dăm la mii de antreprenori care au nevoie de susținere.  Va fi apocalipsa? Nu. Vom încasa niște bani în plus? Da. Urmăm un principiu corect, al echității? Da”, a scris Alaiba.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE