Proiectul bugetului Capitalei pentru anul 2023 a fost votat în două lecturi, cu 35 de voturi pro, după câteva ore de dezbateri și scandal. Fracțiunile PAS și PL din Consiliul Municipal Chișinău au criticat proiectul și au votat contra. Documentul prevede venituri în sumă de sumă de 6 812 374,9 mii lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 3 777 560,3 mii lei, și la cheltuieli  suma de 7 359 420,5 mii lei, cu un defici în sumă de – 547 045,6 mii lei.

Potrivit cifrelor, în noul an, Chișinăul va avea mai mulți bani la capitolul  cheltuieli. Bugetul ar putea crește cu aproape două miliarde de lei, iar rata de îndatorare e prevăzută la 17,5%.

Primăria municipiului Chișinău planifică să cheltuiască în 2023 aproximativ 7,3 miliarde de lei. Cu puțin peste 11 la sută mai mult decît în 2022. Cele mai mari alocări din bugetul capitalei sînt prevăzute pentru învățământ, circa 3,8 miliarde. Asta constituie puțin peste jumătate din toate cheltuielile prevăzute în haznaua municipală. Reparația și extinderea instituțiilor de învățămînt - 116 milioane lei, salarizarea cadrelor didactice - 86,9 milioane lei, iar alimentația copiilor - 73,4 milioane lei. 116 milioane este suma prevăzută pentru reparația școlilor și grădinițelor din Chișinău, pentru salariile cadrelor didactice sînt alocate 87 milioane de lei, iar pentru mesele copiilor Primăria va cheltui peste 73 de milioane. Pe locul doi după mărimea cheltuielilor prevăzute în bugetul local este transportul public și întreținerea drumurilor. 115 de milioane de lei sînt prevăzuți pentru asamblarea de noi troleibuze și autobuze, dar și pentru instalarea panourilor cu itinerarul de circulație în stațiile de așteptare. Alte 780 de milioane se vor cheltui pentru acoperirea gropilor și reparația capitală a străzilor. Un alt domeniu cu cheltuieli mari este gospodăria locativ-comunală, pentru care sînt prevăzute 1,2 miliarde de lei. Cel mai mult se va cheltui pentru salubrizarea curților și străzilor- aproximativ 297 de milioane de lei. Iar circa 163 de milioane se vor plăti pentru iluminarea străzilor. Anul viitor, în bugetul municipal vor fi încasate venituri în valoare de 6,7 miliarde de lei, iar cheltuielile ajung la 7,3 miliarde de lei.

Proiectul a fost criticat dur de consilieri municipali de pe lista PAS și PL.

Fracțiunea PAS a criticat faptul că banii alocați pentru suburbii, în sumă de circa 100 milioane lei, vor fi distribuiți prin decizia primarului general al municipiului Chișinău.

„(…) Sunt alocate 40 de milioane de lei, dar concret nu ni se arată cum ele vor fi valorificate (…). Ceea ce vedem este de fapt un buget foarte și foarte electoral. Banii din bugetul municipal vor fi folosiți exact așa cum îi vine primarului (…)”, a declarat vicepreședinta PAS din CMC Zinaida Popa.

Totodată, consilierii au menționat că de fapt deficitul bugetului ar fi de aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce depășește 25% din totalul de cheltuieli, iar acoperirea lui nu este clară.

Primarul Ion Ceban spune că că totul ar fi fost mult mai bine, dacă Guvernul își lua responsabilitatea și achita acele milioane, pentru care a investit Primăria.

„Deficitul real, este cel care este specificat în indicatorii și parametrii de bază, este de peste 500 milioane lei. Dar vreau să vă spun că sunt complicații foarte mari pentru noi. Nu țin cont de faptul că, repet, din ce a fost pe Covid peste 127 de milioane nu s-a restituit nimic municipalității. E presiune pe întreținere din cauza creșterii tarifului energiei, care este de ordinul sutelor de milioane astăzi, bani care nu au ajuns la grădiniță, la școală, la ajutoare, la spații publice, la transport și așa mai departe. În ceea ce ține de criza refugiaților, la fel nu s-au restituit toate cheltuielile care au fost și acum mai există și această presiune pe 1300 de lei. Avem 158 de milioane  pentru trei străzi Albișoara. O să încercăm să facem față, dar va fi foarte dificil. Guvernarea centrală încearcă să ne pună obstacole”, a menționat Ion Ceban.

Întrebat dacă se vor lua credite pentru a acoperi deficitul bugetar, Ion Ceban a spus  că nu este sigur de acest lucru.

„Nu știm exact că urmează, să vedem care va fi situația începând cu luna ianuarie, februarie, care va fi presiunea în continuare, care va fi relația cu autoritatea centrală, dacă vor fi acoperite toate cheltuielile către autoritatea centrală și atunci vom putea să revenim cu detalii”, a concluzionat primarul Capitalei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE